Skillnaden mellan vänsterns och högerns syn på ”public service” har ökat kraftigt sedan millenieskiftet

Hanna Stjärne, vd Sveriges Television, SVT Go'kväll 2020-01-30 

Skillnaden i förtroende mellan personer som placerar sig själva till vänster respektive till höger i politiken har ökat kraftigt över tid. Det visar en ny studie från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Undersökningen sträcker från år 2000 till 2023.   

År 2000 hade 73 procent av personer klart till höger stort förtroende för SVT. År 2023 hade andelen sjunkit till 59 procent.
   
Bland personer som placerar sig klart till vänster har förtroendet för SVT istället ökat från 79 till 90 procent under tidsperioden.  

För Sveriges Radios del har förtroendet hos högersympatisörer minskat från 83 till 72 procent, medan förtroendet hos personer klart till vänster ökat från 86 till 93 procent.   

Värt att notera är att de som står klart till höger i politiken, och alltså har betydligt lägre förtroende, tar del av SVT:s nyheter i precis lika hög utsträckning som de som står klart till vänster (68 procent varje vecka eller oftare).  

Det sjunkande förtroendet kan därmed inte förklaras med att de som är kritiska mot SVT inte tar del av Aktuellt, Rapport och övrig nyhetsrapportering i SVT.  

I studien beskrivs höger-vänsterskillnaderna så här:  

”När förtroendet hos SVT-användare klart till vänster och användare klart till höger jämförs framträder ett intressant mönster. I början av 00-talet var förtroendedifferensen sex procentenheter. Därefter har differensen mellan användare till vänster och användare till höger vuxit sig allt större (figur 5). Trots att båda grupperna oavsett tidpunkt har tagit del av utbudet i ungefär samma utsträckning (jämför figur 4a), har förtroendet för SVT ökat bland användare till vänster medan det har minskat bland användare till höger”.  

Figur 5

Figur 4a–d

Bulletins ledarskribent Mats Skogkär gör följande analys:  

”D]en enklaste förklaringen till att högerväljares förtroende för public service stadigt sjunker medan vänsterväljares förtroende lika stadigt ökar är att public service skildrar världen ur ett vänsterperspektiv som vänsterväljare gillar och instinktivt uppfattar som rättvisande.”   

Bild: Steget Efter

När SVT:s vd Hanna Stjärne i december 2021 intervjuades i SVT:s ”30 minuter” vägrade hon gång på gång att svara på frågan om det är ett problem att ”väljare på högerkanten har ett betydligt lägre förtroende för SVT än rödgröna väljare”. Tidigare under våren samma år intervjuades Sveriges Radios vd Cilla Benkö i statsradion och avfärdade då vänstervridningen helt och hållet.

Men faktum kvarstår. Det är ett problem att högersympatisörer har mycket lägre förtroende för statsmedierna/”public service” som ju finansieras med skattemedel.   

Vi och många med oss har under lång tid visat på otaliga exempel där SVT och Sveriges Radio inte lever upp till kravet på opartiskhet. Kritiken har för det mesta avfärdats eller bemötts med tystnad.   

Bristen på lyhördhet inför kritik har varit kompakt.

I Storbritannien har det sedan lång tid förts en betydligt öppnare och bredare debatt om ”public service” än i Sverige. Public service”-bolaget BBC har också utretts och granskats under många år för att säkerställa just kravet på opartiskhet.    

Istället för att inse att man gör demokratin en otjänst genom att inte ta kritiken på allvar, avfärdas kritikerna ofta som ett hot mot demokratin. Men både för dem som värnar om ”public service” och de som vill avskaffa SVT och Sveriges Radio, är en grundläggande oberoende utredning och granskning, likt den i Storbritannien, av central betydelse. 

Striden om ”public service” är långtifrån avslutad.

Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

Vad SVT inte vill att allmänheten ska veta om Southport-attacken

Vad SVT-tittarna inte fick veta om knivattacken i Mannheim

Vad SVT inte berättar om hemtjänstanställde våldtäktsmannen som förgrep sig på kvinnlig brukare i 80-årsåldern

När SVT viskar ”var inte rädd”