Skillnaden mellan vänsterns och högerns syn på ”public service” har ökat kraftigt sedan millenieskiftet
Skillnaden i förtroende mellan personer som placerar sig själva till vänster respektive till höger i politiken har ökat kraftigt över tid. Det visar en ny studie från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Undersökningen sträcker från år 2000 till 2023.
När SVT:s vd Hanna Stjärne i december 2021 intervjuades i SVT:s ”30 minuter” vägrade hon gång på gång att svara på frågan om det är ett problem att ”väljare på högerkanten har ett betydligt lägre förtroende för SVT än rödgröna väljare”. Tidigare under våren samma år intervjuades Sveriges Radios vd Cilla Benkö i statsradion och avfärdade då vänstervridningen helt och hållet.
Men faktum kvarstår. Det är ett problem att högersympatisörer har mycket lägre förtroende för statsmedierna/”public service” som ju finansieras med skattemedel.
Vi och många med oss har under lång tid visat på otaliga exempel där SVT och Sveriges Radio inte lever upp till kravet på opartiskhet. Kritiken har för det mesta avfärdats eller bemötts med tystnad.
Bristen på lyhördhet inför kritik har varit kompakt.
I Storbritannien har det sedan lång tid förts en betydligt öppnare och bredare debatt om ”public service” än i Sverige. Public service”-bolaget BBC har också utretts och granskats under många år för att säkerställa just kravet på opartiskhet.
Istället för att inse att man gör demokratin en otjänst genom att inte ta kritiken på allvar, avfärdas kritikerna ofta som ett hot mot demokratin. Men både för dem som värnar om ”public service” och de som vill avskaffa SVT och Sveriges Radio, är en grundläggande oberoende utredning och granskning, likt den i Storbritannien, av central betydelse.
Striden om ”public service” är långtifrån avslutad.
Kommentarer
Skicka en kommentar