När ska SVT:s och Sveriges Radios krav på opartiskhet börja tas på allvar?
Kravet på opartiskhet är ett grundläggande villkor för SVT:s och Sveriges Radios sändningstillstånd. Kravet omfattar även Utbildningsradion.
Opartiskhet innebär bland annat att ha ett neutralt förhållningssätt utan att blanda in vinklade åsikter.
I kravet på opartiskhet anses även ingå att om någon blir klart utpekad och kritiserad ska denne få möjlighet att bemöta kritiken. Dessutom ingår att kontroversiella ämnen eller händelser inte får behandlas på ett ensidigt sätt och att en representant för ”public service” inte får ta ställning i kontroversiella frågor.
Det kan noteras att vad som är ”kontroversiella frågor” är subjektivt och färgas av vad avsändaren anser är kontroversiellt och inte.
Vi och många med oss har under lång tid visat på otaliga exempel där SVT och Sveriges Radio inte lever upp till kravet på opartiskhet. Kritiken har avfärdats eller bemötts med tystnad.
Enligt den senaste Förtroendebarometern anser 38 procent av de tillfrågade att Sveriges Radio är ”klart till vänster” eller ”något till vänster” i sin nyhetsbevakning, medan 39 procent anser att SVT på motsvarande sätt är vänster i sin nyhetsbevakning.
Denna upplevda vänstervridning tillbakavisades dock omedelbart av Sveriges Radios vd Cilla Benkö, liksom behovet av eventuella åtgärder.
SVT:s vd Hanna Stjärne har i intervjuer bl.a. uttalat att ”SVT har ingen vänsterlutning”.
Denna brist på lyhördhet inför kritik menar vi är destruktiv och tondöv.
I Storbritannien har det sedan lång tid förts en betydligt öppnare och bredare debatt om ”public service” än i Sverige. ”Public service”-bolaget BBC har också utretts och granskats under många år för att säkerställa just kravet på opartiskhet.
Istället för att inse att vi gör demokratin en otjänst genom att inte ta kritiken på allvar, avfärdas kritikerna ofta som ett hot mot demokratin.
Detta måste få ett slut.
Både för den som värnar om ”public service” och för den som vill avskaffa SVT och Sveriges Radio, är en grundläggande oberoende utredning och granskning, likt den i Storbritannien, av central betydelse.
Kommentarer
Skicka en kommentar