”Mannen på gatan” i SVT/SR

Vi har i flera år rapporterat om fall där SVT/SR ”missar” att redovisa viktig information om personer de intervjuar, till synes helt slumpvis, på stan. Det kan även handla om gäster i tv-studion eller publik i debattprogram. Oftast handlar det om att SVT inte uppger partitillhörighet på intervjupersonerna, men även att t.ex. facklig bakgrund undanhålls för tittarna/lyssnarna/läsarna.

För våra läsare redovisar vi här alla ”mannen på gatan”-fall vi uppmärksammat mellan åren 2016 och fram till september 2021.

I samtliga fall – utom två – handlar det om personer med vänsterbakgrund, I det ena undantagsfallet medverkade en inbjuden expert där SVT för ovanlighetens skull redovisade partibakgrund. Men då ”råkade” det handla om en KD-engagerad kriminolog. I det andra undantagsfallet handlade det om indicier/misstankar om att en ”slumpvis utvald” kvinna som uttryckte entusiasm för höjt dieselpris i själva verket inte var slumpmässigt utvald.

Ibland får vi frågan om varför vi inte redovisar exempel där ”mannen på gatan” är en ”högerperson”. 

För det första: Huvudfokus för vår granskning är vänstervridning/vänster-bias inom ”public service”. För det andra: Vi har så vitt vi kan minnas aldrig fått in tips på fall där ”mannen på gatan” är höger. Andra får såklart gärna lyfta även sådana exempel, men vår erfarenhet är att den typen av fall, ”märkligt nog”, verkar vara sällsynta. 

---

2022-01-01

SVT intervjuar ”en slumpvis utvald” kvinna vid en bensinmack i Globenområdet i Stockholm med anledning av det rekordhöga dieselpriset. SVT ställer frågan om det är rimligt att höja priset så kraftigt för klimatets skull. Kvinnan svarar med stort eftertryck och ett belåtet leende, att det absolut är rimligt – alla gånger! Men var hon verkligen slumpmässigt utvald? Detta debatterades flitigt på sociala medier efteråt och många misstänkte att kvinnan var utvald i förväg för att SVT skulle få det önskade svaret – alltså det svar som går i linje med regeringens politik. 

2021-09-20

SVT rapporterar om regeringens valbudget med bland annat satsningar i form skatteavdrag för barnfamiljer. ”Mannen på gatan” som intervjuas i inslaget ”råkar” vara gruppledare för Vänsterpartiet i en kommun i Storstockholm.

2021-09-19

SVT intervjuar en skogsbiolog om tillståndet i skogen. Att intervjupersonen kandiderade till kommunfullmäktige för Vänsterpartiet inför valet 2018 nämns inte.

2021-06-29

Efter Löfvens avgång som statsminister intervjuar SVT ”slumpvist utvalda” väljare på stan i Örnsköldsvik om vad de tycker om det politiska läget. SVT ”råkar missa” att nämna att en av intervjupersonerna är aktiv miljöpartist och sitter i ledningsgruppen för Miljöpartiet i Örnsköldsvik.

2021-05-06

SVT intervjuar en ”andrahandshyresgäst” om bostadssituationen för unga. Intervjupersonen ”råkar” vara lobbyist för Hyresgästföreningen (S). 

2021-03-27

SVT intervjuar en redaktör på en vänsterorienterad nyhetsbyrå om Stockholms stads trygghetsarbete – något som intervjupersonen problematiserar i inslaget. Men SVT redovisar inte att redaktören är engagerad i vänsterextrema organisationen Planka.nu, som vill ha avgiftsfri kollektivtrafik och som uppmanar sina medlemmar att ”planka” i kollektivtrafiken.

2021-03-05

Sveriges Radio intervjuar ordföranden i en asylstödjarförening i Vetlanda efter dådet där sju män knivattackerades oprovocerat på öppen gata av en afghansk man. I inslaget presenteras intervjupersonen kort och gott som ”ordförande” i föreningen. Ingenting nämns om att han är aktiv i Centerpartiet och ersättare i kommunstyrelsen.

Även SVT intervjuar C-politikern samma dag och nämner inte heller hans politikeruppdrag. 

2021-02-24

SVT rapporterar i sex (6) olika reportage om flyktingmottagandet i en norrländsk småort. I ett av reportagen intervjuas rektorn på ortens skola. Hon beklagar sig över ”ryckigheten” när det kommer till den stora variationen i antalet elever på skolan kopplat till flyktingmottagandet. I december 2020 slutade ett stort antal elever på skolan efter att flera flyktingfamiljer flyttats. I inslaget presenteras intervjupersonen kort och gott som ”rektor”. Ingenting nämns om att hon är aktiv socialdemokrat och ledamot i kommunstyrelsen.

2020-11-14

SVT rapporterar om besöksstopp på äldreboenden och intervjuar en ”slumpvis utvald anhörig”. Men SVT nämner inte att intervjupersonen har socialdemokratisk bakgrund, med riksdagsuppdrag för Socialdemokraterna och även flera styrelseuppdrag inom Arenagruppen, som bland annat står bakom vänstersajten Dagens Arena. Intervjupersonen är idag socialdemokratisk ledamot i Stockholms Konserthusstiftelse inom Region Stockholm.

2020-10-28

SVT Uppdrag granskning om munskyddskrav för personal på ett äldreboende i Stockholm. I programmet intervjuas en undersköterska samt en inspektör på Arbetsmiljöverket. Men SVT nämner inte att undersköterskan har facklig bakgrund inom Kommunal. Först i slutet av programmet (56 minuten in i det entimmeslånga sändningen), nämner SVT att inspektören på Arbetsmiljöverket är aktivist med fackligt förflutet och riksdagsuppdrag för Vänsterpartiet.

2020-10-20

SVT rapporterar om utegångsförbud i Tensta och intervjuar ”slumpvis” invånare. Intervjupersonen råkar vara radikal vänstersympatisör 

2020-10-11

SVT Nyheter rapporterar om hur Älvkarleby kommun klarade ”utmaningarna” med flyktingkrisen. I reportaget intervjuas en integrationsutvecklare i Älvkarleby kommun. ”I stort har vi lyckats bra”, avslutar intervjupersonen inslaget. Men SVT nämner inte att intervjupersonen är aktiv socialdemokrat, dels som ledamot för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige och dels som ordförande i kommunens omsorgsnämnd.

2020-10-05

SVT Nyheter rapporterar om Polisens utökade närvaro och personkontroller i utsatta områden. Polisens krafttag riskerar dock att minska förtroendet för rättsstaten när personkontroller utförs på övriga invånare, enligt en kriminolog som intervjuas i inslaget. Det som inte framgår av SVT:s reportage är att kriminologen i har en kraftig politisk vänsterlutning. Detta framgår indirekt av hans forskning som vilar på ”postkolonial teori” men även av hans engagemang i sociala medier.

2020-03-25

SVT rapporterar om ökat stöd för S och intervjuar ”slumpvis” person på stan som uttrycker sitt fulla förtroende för regeringen. Intervjupersonen råkar vara fd aktiv i SSU.

2020-03-22

SVT Aktuellt rapporterar om att distansundervisning ska införas på gymnasieskolor och universitet på grund av coronaviruset. SVT intervjuar en lärare på Södertörns gymnasium i Botkyrka, som även råkar vara ordförande i Kommunistiska Partiet i Stockholm. Detta nämner inte SVT.

2020-01-20

SVT är inte konsekventa. Först redovisar SVT att en kriminolog som intervjuas har bakgrund inom KD. Men när SVT sedan intervjuar en ”S-kriminolog” om dödliga skjutningar nämns inte kriminologens politiska bakgrund.

2019-11-19

SVT presenterar en aktiv V-politiker enbart som ”doktorand”.

2019-11-18

SVT nämner inte att konstnär som utför aktion mot samstyret i Sölvesborg är tidigare SSU-topp och ledarskribent i Aftonbladet.

2019-11-13

SVT lyckas för ovanlighetens skull presentera politisk bakgrund på inbjuden expert. Personen är kriminolog med bakgrund inom KD.

2019-11-04

SVT Agenda nämner ni inte att en kriminolog som medverkar under rubriken ”Knarket flödar i Sverige, och göder gängbrottsligheten - vad gör regeringen?” är aktiv socialdemokrat.

2019-11-01

SVT Opinion live nämner inte att ”spårvagnsföraren” som medverkar är aktiv i Kommunistiska Partiet

2019-10-13

SVT intervjuar slumpvis person på stan inför partiledardebatt om vad den viktigaste politiska frågan är. Intervjupersonen råkar vara aktiv i SSU. Detta nämns inte av SVT.

2019-03-23

SVT rapporterar om en manifestation i Skurup. SVT nämner inte att personen de intervjuar är aktiv i Miljöpartiet.

2019-03-20

SVT Rapport om bostadsbristen. Intervjuar person aktiv i ”partipolitiskt obundna” organisationen ”Jag vill ha bostad nu”. Men SVT nämner inte att intervjupersonen samtidigt är politiker i det ansvariga regeringspartiet MP. Miljöpartiet har innehaft bostadsministerposten sedan 2014, först genom Mehmet Kaplan, sedan genom Per Bolund, därefter genom Peter Eriksson, och nu återigen genom Per Bolund. 

2019-02-22

SVT Opinion Live om återvändande IS-terrorister. En advokat medverkar i debatt mot Hanif Bali (M). Advokaten råkar ha en bakgrund inom radikal vänster, vilket SVT inte nämner.

2019-01-25

SVT ”glömmer" redovisa att initiativtagare till upprop för ensamkommande är landstingsråd för Miljöpartiet.

2019-01-22

Sveriges Radio ”glömmer" redovisa att läkare som kritiserar privata vårdappar är fd framstående socialdemokrat. Under förra mandatperioden satt personen i Socialdemokraternas partistyrelse, var ordförande för S i Östergötland och regionråd i landstinget.

2019-01-12

SVT Rapport presenterar intervjuperson som relativiserar skolvåld och skyller det på ”bristande resurser” kort och gott som ”lärare”. SVT nämner inte att intervjupersonen även är ordförande för Vänsterpartiet i Eskilstuna.

2019-01-11

SVT intervjuar ”slumpvis person” på stan som råkar jobba för socialdemokratiska ABF. Detta nämner inte SVT.

2019-01-09

SVT Aktuellt om vem som blir Sveriges näste statsminister. ”Mannen på gatan” är kommunpolitiker för Vänsterpartiet. Detta nämner inte SVT.

2018-09-22

Lugnande SVT-reportage efter skjutningar i Bagarmossen. ”Mannen på gatan” råkar vara chef på vänstersajten Skiftet, fd Alliansfritt Sverige. Detta nämner inte SVT.

2018-03-16

SVT Opinion live nämner inte att ”lärare i publiken” är krönikör i vänsterextrema Magasinet Paragraf. 

2018-03-01

SVT-reportage om hot och brottslighet i Rinkeby. SVT intervjuar ”kvinna-på-gatan” som råkar vara aktiv vänsterdebattör. Detta nämner inte SVT.

2017-08-21

SVT intervjuar en invånare i Gullspång som är kritisk mot att en asylsökande fått avslag. SVT ”missar” att redovisa att intervjupersonen sitter i kommunfullmäktige för Feministiskt initiativ.

2017-03-03

”Person i publiken” på SVT Opinion Live ondgör sig över vinster i välfärden, ingenting nämns om att personen kandiderade till riksdagen för Vänsterpartiet 2014.

2017-02-07

Fyra SVT-artiklar inom en dryg månad om socialistisk miljardär som krävs på 1,2 miljarder av Skatteverket men vägrar betala, inte en gång nämns personens röda ideologi.

2017-02-04

Sveriges Radios ”Ekots lördagsintervju” låter historieprofessor utvärdera Vänsterpartiets uppgörelse med sin historia, inget nämns om att professorn är aktiv i Socialistiska Partiet.

2016-12-12

SVT om flygsatsning i Sälen. SVT missar nämna att ”flygexperten och utredaren” som dömer ut projektet är aktiv i Miljöpartiet.

2016-12-01

SVT Rapport om fackligt strejkvarsel inom privat vård- och äldreomsorg. SVT ”missar” att nämna att undersköterskan de intervjuar även sitter med i Kommunals sektionsstyrelse.

2016-07-31

Sveriges Radio P4 Göteborg rapporterar om utökat rutavdrag, intervjuar slumpvis utvalda personer på stan. En råkar vara ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Västsverige, en annan aktivist i Black Lives Matter. Detta nämner inte Sveriges Radio.

2016-04-18

I SVT Agenda diskuteras kritiken mot Mehmet Kaplan (MP) och hans relation till företrädare för olika extrema rörelser, såväl fascistiska som islamistiska. I inslaget intervjuas en person som presenteras som ordförande i Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, FIFS. Enligt intervjupersonen är kritiken mot Kaplan islamofobisk och en del av en antimuslimskt propaganda. SVT ”glömmer” nämna att intervjupersonen är aktiv i samma parti som Kaplan, dvs. Miljöpartiet och att intervjupersonen varit praktikant hos Frihets- och Rättvisepartiet i Egypten, som står nära det Muslimska Brödraskapet.

2016-02-03

SVT Rapport om bristen på sjuksköterskor. SVT nämner inte att sjuksköterskan som intervjuas är förtroendevald i Vårdförbundet.

2016-02-01

SVT Aktuellt intervjuar två slumpvis utvalda personer på stan efter Alliansens maktövertagande i Gävle. En av intervjupersonerna är kampanjledare för SSU i Gävleborg. Detta nämner inte SVT.Kommentarer

  1. Uppdatera?

    https://m.facebook.com/I.allmanhetens.tjanst/photos/a.164669243886572/1467894020230748/?type=3&source=48

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

SVT och Sveriges Radio ger Ann Linde och regeringen ”arbetsro” efter rysk bluffintervju

SVT tar bort kritisk kommentar från Jens Ganman med flera tusen likes

Vad SVT-tittarna inte fick veta om knivattacken i Würzburg

SVT undanhåller att de två häktade för stämpling till terroristbrott är nyanlända afghaner