Fler väljare betraktar Aftonbladet som ”höger” än som betraktar SVT och SR som ”höger”

Vi har tidigare rapporterat om resultaten i förra årets Förtroendebarometer. Där framgick bland annat att fyra av tio väljare tycker att SVT och Sveriges Radio är vänstervridna. Endast två (!) procent anser att Sveriges Radio respektive SVT ligger till höger i sin nyhetsbevakning.

Nu uppmärksammar twittraren Björn Håkansson även att fler väljare betraktar Aftonbladet (!) som ”höger” än som betraktar SVT och SR som ”höger” i sin nyhetsbevakning.


Det är oerhört anmärkningsvärt. 

När SVT:s vd Hanna Stjärne förra månaden intervjuades i SVT:s ”30 minuter” vägrade hon gång på gång att svara på frågan om det är ett problem att ”väljare på högerkanten har ett betydligt lägre förtroende för SVT än rödgröna väljare”. Tidigare under våren intervjuades Sveriges Radios vd Cilla Benkö i statsradion och avfärdade då vänstervridningen helt och hållet. 

Men faktum kvarstår. Det är ett problem att högerväljare har mycket lägre förtroende för statsmedierna/”public service” som ju finansieras med skattemedel. 

Vi och många med oss har under lång tid visat på otaliga exempel där SVT och Sveriges Radio inte lever upp till kravet på opartiskhet. Kritiken har avfärdats eller bemötts med tystnad. 

Bristen på lyhördhet inför kritik är destruktiv och tondöv. 

I Storbritannien har det sedan lång tid förts en betydligt öppnare och bredare debatt om ”public service” än i Sverige. ”Public service”-bolaget BBC har också utretts och granskats under många år för att säkerställa just kravet på opartiskhet. 
 
Istället för att inse att man gör demokratin en otjänst genom att inte ta kritiken på allvar, avfärdas kritikerna ofta som ett hot mot demokratin.

Detta måste få ett slut. Både för den som värnar om ”public service” och för den som vill avskaffa SVT och Sveriges Radio, är en grundläggande oberoende utredning och granskning, likt den i Storbritannien, av central betydelse.

Sluta med strutsbeteendet, SVT och Sveriges Radio – upp med huvudet från sanden.

---

Relaterat:




Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten