Fortsatt stora skillnader i förtroende för SVT och Sveriges Radio beroende på partisympatier

Idag publicerades Medieakademins förtroendebarometer, som mäter svenskarnas förtroende för medier, institutioner, politiska partier och företag.  

Årets undersökning visar att en av fyra tillfrågade (27 procent) anser att ”public service” (SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion) gynnar vänstersidan av svensk politik i sin nyhetsrapportering.   

Endast tre (!) procent av de tillfrågade anser att ”public services” nyhetsrapportering gynnar högersidan av svensk politik, medan 53 procent anser att varken höger- eller vänstersidan gynnas.  

Skillnaderna i förtroende för SVT/SR är fortsatt stora beroende på om de tillfrågade identifierar sig som ”klart till vänster/något till vänster” eller ”klart till höger/något till höger”. Värt att notera är också att bland tillfrågade som varken identifierar sig som vänster eller höger är det endast drygt hälften som har mycket eller ganska stort förtroende för SVT och Sveriges Radio (58 respektive 56 procent).  


Bland sympatisörer till Tidöpartierna (M, L, KD och SD) anser sex av tio att ”public service” (SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion) gynnar vänstersidan av svensk politik i sin nyhetsrapportering. Endast en (!) procent anser att ”public services” nyhetsrapportering gynnar högersidan av svensk politik, medan mindre än var tredje (28 procent) anser att varken höger- eller vänstersidan gynnas.  

Hos sympatisörer till oppositionen (S, MP, V och C) anser sex procent att ”public service” (SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion) gynnar högersidan av svensk politik i sin nyhetsrapportering. Fem procent anser att ”public services” nyhetsrapportering gynnar vänstersidan av svensk politik, medan drygt sju av tio (73 procent) anser att varken höger- eller vänstersidan gynnas.



Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten