SVT väljer påklätt

Vi har under de senaste åren noterat hur SVT gång på gång, i reportage efter reportage, väljer att normalisera muslimsk slöja/hijab, men även heltäckande slöja.  

Såväl på kvinnor som på barn.  

Det som kanske sticker mest i ögonen är att SVT, på självaste internationella kvinnodagen 8 mars i år, valde att uppmärksamma århundraden av kamp för kvinnors rättigheter genom att intervjua en kvinna i heltäckande slöja.    

Som vi har påpekat flera gånger är det ett hån mot alla de kvinnor som längtar efter, eller kämpar för sin frihet, att statstelevisionen i ett av världens mest jämställda länder, SVT, medverkar till att normalisera användningen av slöja/hijab och därmed tar ställning för en patriarkal religiös symbol.  

När ska SVT intervjua alla de tjejer och kvinnor i Sverige som faktiskt väljer bort slöjan?  

När ska SVT ge större plats åt alla de som inte tillåts ta av sin slöja? Som blir tvingade och riskerar allvarliga konsekvenser om de gör det?  

För vilken kvinna är det som behöver mest hjälp och stöd – hon som frivilligt och kanske med stolthet, bär slöja – eller en kvinna som tvingas bära slöja med hot om våld och utfrysning? Varför väljer SVT att fokusera nästan all rapportering på den förstnämnda? Ingår det inte i SVT:s ”public service”-uppdrag att belysa samtliga perspektiv?  

SVT tycks föredra påklätt framför lättklätt – och mängden ”slöj-positiva” reportage SVT pumpar ut framstår alltmer som en form av ”påverkansoperation”.

---

Exempel vi har uppmärksammat:

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten

Vad SVT-tittarna inte fick veta om knivattacken i Mannheim