Väljare med högt förtroende för ”public service” har sämst kunskaper om vilket land som har störst klimatutsläpp

Häromveckan skrev vi om att en betydande del av befolkningen saknar kunskap om utanförskapet i Sverige. Vi konstaterade att det framförallt är personer som sympatiserar med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet som underskattar utanförskapet.

Som av en händelse är det samma väljargrupp som har högst förtroende för SVT och Sveriges Radio enligt Förtroendebarometern.

Det visar sig nu att det mönstret återkommer även i andra sammanhang.

En ny undersökning av opinionsinstitutet Novus visar att svenska folket har bra förståelse för klimatproblemet och att frågan är global. Man vet också vilka länder som står för de största utsläppen i världen. Men tilltron till Sveriges och svenska politikers möjlighet att lösa klimatproblemen är mycket låg. 

På frågan vilket land de svarande tror har störst CO2 utsläpp uppger 68 procent av svenskarna Kina. 

Totalt svarar 19 procent USA, sedan kommer Indien, Polen, Ryssland och Tyskland med några enstaka procent av de svarande vardera.

Bland S-, MP-, V-, C- och L-väljare svarar drygt sex av tio Kina.

Drygt sju av tio SD-väljare och åtta av tio M- och KD-väljare svarar Kina.

22–30 procent av S-, MP-, V-, C- och L-väljare uppger USA som största utsläppsland.

15 procent av SD-väljarna uppger USA som största utsläppsland. Av M- och KD- väljarna svarar 11 procent USA.

Rätt svar på frågan så som den är ställd är Kina, som står för cirka en tredjedel av världens klimatutsläpp. Mer än USA, EU och Indien tillsammans. Däremot är USA fortfarande största utsläppsland per capita, men det var inte vad frågan handlade om. 

Återigen är det alltså den väljargrupp som har högst förtroende för SVT och Sveriges Radio som har sämst kunskaper, denna gång när det gäller klimatutsläppen.

Bland MP-väljare har hela 89 procent mycket eller ganska stort förtroende för SVT, medan ännu fler – hela 93 procent – har mycket eller ganska stort förtroende för Sveriges Radio.

Även bland C-, V- och S-väljare har nästan nio av tio mycket eller ganska stort förtroende för SVT och SR.

L-väljare ligger i ett mellanskikt, med högt förtroende för Sveriges Radio och något lägre för SVT. 

Förtroendet bland M-, KD- och SD-väljare ligger avsevärt lägre. Detta gäller i synnerhet SD-väljare, där bara runt en tredjedel har mycket eller ganska stort förtroende för SVT/SR. Återigen är det denna väljargrupp (M/KD/SD) som i högst utsträckning svarar rätt.

Detta är rimligen något SVT och SR borde ta på allvar. 

Hur kan det komma sig att ”public services” främsta supportrar har sämst kunskaper? Gäller det fler områden än klimatutsläpp och utanförskap?

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten