Väljare med högt förtroende för ”public service” har sämst kunskaper om utanförskapet

Enligt en ny undersökning från Svenskt Näringsliv saknar en betydande del av befolkningen kunskap om utanförskapet i Sverige. Hela sex av tio svenskar underskattar arbetslösheten och tror att den ligger i linje med, eller är lägre än EU-snittet. 

Men faktum är att Sveriges arbetslöshet är den fjärde högsta i EU, enligt statistik från Eurostat. I juli låg den på 8,4 procent. Det betyder att närmare en halv miljon människor i arbetsför ålder är arbetslösa i Sverige.

Samma gäller kunskapen om sysselsättningsgapet – det vill säga skillnaden i sysselsättning mellan inrikes- och utrikesfödda. Hälften av svenskarna tror att sysselsättningsgapet är lika stort som, eller mindre än, EU-snittet. 

Men i själva verket har Sverige det tredje största sysselsättningsgapet i EU. Bland inrikes födda är 83 procent av befolkningen i arbetsför ålder i Sverige sysselsatt enligt Eurostat, medan siffran för motsvarande grupp utrikesfödda är 65 procent. Sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda i Sverige är alltså hela 18 procentenheter, jämfört med 9 procentenheter i genomsnitt inom EU. 

Undersökningen visar också att så många som sju av tio överskattar hur stor andel svenskar som kan försörja sig själva genom eget arbete. Bara två av tio svarar rätt, det vill säga att drygt en miljon människor är beroende av bidrag. 

Märkbart är att det framförallt är yngre (16–25 år) och personer som sympatiserar med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet som underskattar utanförskapet.

Många rödgröna väljare saknar alltså grundläggande kunskap om utanförskapet.

Som av en händelse är rödgröna väljare också den väljargrupp som har högst förtroende för SVT och Sveriges Radio enligt Förtroendebarometern.

Bland MP-väljare har hela 89 procent mycket eller ganska stort förtroende för SVT, medan ännu fler – hela 93 procent – har mycket eller ganska stort förtroende för Sveriges Radio.

Även bland C-, V- och S-väljare har nästan nio av tio mycket eller ganska stort förtroende för SVT och SR.

Förtroendet bland M-, KD- och SD-väljare ligger avsevärt lägre. Detta gäller i synnerhet SD-väljare, där bara runt en tredjedel har mycket eller ganska stort förtroende för SVT/SR.

L-väljare ligger i ett mellanskikt, med högt förtroende för Sveriges Radio och något lägre för SVT. 

Detta är rimligen något SVT och SR borde ta på allvar. 

Hur kan det komma sig att ”public services” främsta supportrar har sämst kunskaper? Gäller det fler områden än utanförskap?

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten