SVT-journalists reportage om att undvika dammsugning ”veckans snackis”

Johan Zachrisson Winberg heter den prisbelönte SVT-journalist som i veckan gick ut och uppmanade svenskarna att hålla nere sin elförbrukning, t.ex. genom att undvika dammsugning, för att avlasta ett köldansträngt elnät. 

Zachrisson Winberg har bl.a. har vunnit ”Guldspaden” och utmärkelsen ”Årets miljöjournalist”. Under de senaste åren har många av hans SVT-reportage handlat om skattemygel, välfärdsföretag och storföretag. Flera av hans reportage har varit tydligt friskolekritiska och har även misstänkliggjort svenska pensionärer som flyttat till Portugal.

Dammsugar-reportaget fick stor uppmärksamhet och mycket kritik. Kritiken handlar om att reportaget och andra liknande SVT-reportage inte tar upp vad elbristen beror på. De berör inte att nedstängningen av kärnkraft har lett till att elen inte längre finns där den behövs, och att vi därför blir beroende av koldioxidintensiv centraleuropeisk el. Ingenting sägs om politiskt ansvar, utan det är dammsugande, duschande och vattenkokande Svenssons som ska råda bot på situationen.

Vi har flera gånger kritiserat SVT:s brist på ansvarsutkrävande, men i detta fall handlar det också om en tydligt agendadriven miljöjournalistik. SVT:s reportage är enligt vår uppfattning långtifrån opartiska och sakliga och går maktens ärenden.



 

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten