Trenden består: Fyra av tio väljare tycker att SVT och Sveriges Radio är vänstervridna

Enligt årets Förtroendebarometer som presenteras idag anser nästan fyra av tio av de tillfrågade att SVT och Sveriges Radio är vänstervinklade i sin nyhetsbevakning (”klart till vänster” eller ”något till vänster”). Enbart två (!) procent av de tillfrågade anser att SVT och Sveriges Radio är högervinklade (”något till höger”). Andelen av de tillfrågade som anser att SVT/SR är ”klart till höger” i sin nyhetsbevakning är inte ens mätbar.

Det är till och med så att fler väljare betraktar Aftonbladet (!) som ”höger” än som betraktar SVT och SR som ”höger” i sin nyhetsbevakning.


Detta är i princip samma resultat som i förra årets Förtroendebarometer.

Men när SVT:s vd Hanna Stjärne intervjuades i SVT:s ”30 minuter” i december vägrade hon gång på gång att svara på frågan om det är ett problem att ”väljare på högerkanten har ett betydligt lägre förtroende för SVT än rödgröna väljare”. När Sveriges Radios vd Cilla Benkö intervjuades i statsradion förra våren avfärdade hon vänstervridningen helt och hållet. 

Men faktum kvarstår. Resultatet är anmärkningsvärt för en skattefinansierad institution som ”public service” som har ”opartiskhet och saklighet” som grundläggande villkor för sina sändningstillstånd. 

Vi och många med oss har under lång tid visat på otaliga exempel där SVT och Sveriges Radio inte lever upp till kravet på opartiskhet. Kritiken har avfärdats eller bemötts med tystnad. 

Bristen på lyhördhet inför kritik är både destruktiv och tondöv. 

I Storbritannien har det sedan lång tid förts en betydligt öppnare och bredare debatt om ”public service” än i Sverige. ”Public service”-bolaget BBC har också utretts och granskats under många år för att säkerställa just kraven på opartiskhet och saklighet.

Istället för att inse att man gör demokratin en otjänst genom att inte ta kritiken på allvar, avfärdas kritikerna ofta som ett hot mot demokratin.

Detta måste nu få ett slut. Både för de som värnar om ”public service” och för de som vill avskaffa SVT och Sveriges Radio, är en grundläggande oberoende utredning och granskning, likt den i Storbritannien, helt nödvändig.

---

Relaterat:

Fler väljare betraktar Aftonbladet som ”höger” än som betraktar SVT och SR som ”höger”

Väljare med högt förtroende för ”public service” har sämst kunskaper om vilket land som har störst klimatutsläpp

Väljare med högt förtroende för ”public service” har sämst kunskaper om utanförskapet

När ska SVT:s och Sveriges Radios krav på opartiskhet börja tas på allvar?

Sveriges Radios vd Cilla Benkö avfärdar vänstervridningen

Fyra av tio väljare tycker att SVT och Sveriges Radio är vänstervridna

Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten