SVT fälls av Granskningsnämnden för kritiskt inslag om student på Karlstads universitet, men där studenten inte gavs möjlighet att bemöta kritiken

SVT fälls av Granskningsnämnden för radio och tv för ett inslag i höstas i SVT:s morgonprogram ”Morgonstudion” om högerjournalisten och aktivisten Christian Peterson. Inslaget strider enligt nämnden mot kravet på opartiskhet.  

Bakgrunden till händelserna är att Christian Peterson, även känd som ”Förtalsombudsmannen” och som medarbetare på nyhetssajten Exakt 24, under våren 2023 anmälde sig till en kurs på Karlstads universitet.   

Kursens var på distans och hette: ”Interkultur: Ras och vithet i Sverige”, och kursledare var vänsterakademikern och forskaren i kritiska ras- och vithetsstudier, Tobias Hübinette.   

Men Hübinette uppgav att han kände sig trakasserad av Peterson och anklagade honom för att skriva nedsättande saker om ras- och vithetskursen, liksom om de elever som läste den. Konflikten ledde bland annat till att Hübinette sjukskrev sig.   

I SVT Morgonstudion 11 september 2023 sägs att Christian Peterson har bakgrund inom Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och att han varit hotfull och trakasserat kursledaren under utbildningen och skrivit nedsättande om andra studenter på sociala medier.   

Inslaget anmäls till Granskningsnämnden, som beslutar att ta upp anmälan till prövning.

Enligt Granskningsnämnden utgör det här sådan kritik som kräver möjlighet till bemötande. Men SVT gav inte Christian Peterson möjlighet att bemöta kritiken, vilket enligt nämnden strider mot kravet på opartiskhet.    

Inslaget fälls därför.  

– Det är välkommet att SVT fälls för sin smutskastningskampanj mot mig, säger Christian Peterson till Samnytt.  

– De påstår att jag har hotat Tobias Hübinette och elever på kursen, vilket är en ren lögn.  

– Jag har aldrig hotat någon som jag har granskat eller gjort ett reportage om. Det finns heller inga bevis för det.  

Till Samnytt säger Peterson också att han tänker ta ärendet vidare till domstol.  

– Nu planerar jag att anmäla SVT för förtal genom Justitiekanslern, JK.   

Om ärendet tas upp prövas frågan som ett så kallat tryckfrihetsmål av en särskild tryckfrihetsdomstol, med JK som åklagare. 

Efter fällningen gjorde SVT Morgonstudion en så kallad ”pliktsändning” där statstelevisionen, enligt Granskningsnämndens beslut ”på lämpligt sätt offentliggjorde nämndens beslut”.

---

Relaterat/liknande fall:







Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten