SVT fälls för osaklighet om ungersk ”slavlag”

Inslaget sändes i SVT Aktuellt 21 december förra året.

Inslaget handlade om demonstrationer i Ungern efter införandet av en ny arbetsrättslag.

I inslaget sa nyhetspresentatören:

”Och till Ungern, för där fortsätter invånare att protestera mot den nya arbetsrättslag som president János Áder skrev under igår. Lagen som kritikerna kallar för slavlagen ger arbetsgivare rätt att kräva 400 övertidstimmar per år av sina anställda.”

Anmälaren av programinslaget menade att uppgiften att arbetsgivare enligt ungersk arbetsrätts- lagstiftning nu har rätt att kräva sammanlagt 400 övertidstimmar per år var felaktig och osaklig. Enligt anmälaren har arbetsgivare endast har rätt att kräva 250 övertidstimmar per år, vilket är oförändrat jämfört med tidigare regler. Efter ändringen ger tillägget arbetsgivarna och arbetstagarna möjlighet att, i samförstånd, utöka övertidstimmarna med ytterligare 150 timmar. Dessa timmar kan arbetsgivaren alltså inte tvinga arbetstagaren att arbeta, arbetstagaren har full frihet att tacka nej till erbjudandet om de ytterligare 150 övertidstimmarna. Mot bakgrund av detta var det fel av SVT att använda ord som ”rätt” och ”kräva” i förhållande till de 400 timmarna.

SVT tillbakavisade kritiken och menade att SVT Aktuellt gett en nyanserad bild av situationen i Ungern och varit mån om att ge bakgrund och förklaringar.

Granskningsnämnden för radio och tv konstaterar att SVT i inslaget uppgivit att den nya arbetsrättslagen i Ungern ger arbetsgivare rätt att kräva totalt 400 övertidstimmar per år av sina anställda. Granskningsnämnden finner att SVT inte visat stöd för denna beskrivning och därför fälls inslaget, då det strider mot kravet på saklighet. SVT föreläggs att på ”lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut”.

Källor/referenser:

SVT2, Aktuellt, inslag om ungersk arbetstidslagstiftning (dnr 19/00583)

Beslut 2019-09-16


Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten