Obegripligt när Granskningsnämnden friar inslag om Fukushima

Ett inslag i SVT Morgonstudion den 21 januari hade rubriken ”Den sista öde byn i katastrofzonen får invånare – Invånare tas emot vid Fukushima”.

Nyhetsuppläsaren säger följande:

”Den sista ödebyn i katastrofzonen i japanska Fukushima får nu ta emot invånare igen. Men hittills är det bara femton personer som vågat ansöka om att bo där. Före jordbävningen och härdsmältan 2011 hade den lilla byn Futaba runt 5600 invånare. Sen dess har byn hört till de avstängda områdena medan man sanerat orten och först nyligen godkände alltså myndigheter att människor får flytta tillbaka. Katastrofen i Fukushima ledde till att över 18 400 människor förlorade sina liv eller klassades som saknade.” 

 

Vi uppmärksammade inslaget i ett inlägg som fick stor spridning.

Vi skrev bland annat att SVT:s inslag var grovt vilseledande och att själva kärnkraftsolyckan i Fukushima indirekt ledde till 2 202 dödsfall. Men dessa dödsfall var en följd av själva evakueringen, främst orsakade av nedkylning, försämring av underliggande medicinska problem och uttorkning. Det finns endast ett bekräftat dödsfall på grund av strålning, men inga dödsfall till följd av akut strålning. 

Efter vår granskning valde SVT att göra en ”självrättelse” i form av ett förtydligande. Inslaget sändes i SVT Morgonstudion den 25 januari. I inslaget sägs följande: 

”Och så ett förtydligande. I vår sändning i fredags så sas att katastrofen i Fukushima ledde till att över 18 400 personer förlorade sina liv eller klassades som saknade. Rätt är att jordbävning och en efterföljande tsunami skapade härdsmälta i kärnkraftverket i Fukushima, och att katastrofen totalt sett krävde över 18 400 liv.”

 

 ”Rättelsen/förtydligandet” kommenterade vi så här

”I fredagens SVT Morgonstudion påstod SVT att ”katastrofen i Fukushima ledde till att över 18 400 människor förlorade sina liv eller klassades som saknade”. Vi konstaterade då att inslaget var grovt vilseledande. Vår artikel fick stor spridning i sociala medier. Nu har SVT publicerat en rättelse. Rättelsen sändes i tisdags morse i SVT Rapport/Morgonstudion.  

Rättelsen är tyvärr, om möjligt, ännu mer vilseledande. SVT återupprepar ordet ”härdsmälta” i sin rättelse, men undanhåller återigen för tittarna att det endast finns ett bekräftat dödsfall på grund av strålning i Fukushima, men inga dödsfall till följd av akut strålning. Däremot dödade jordbävningen och den efterföljande tsunamin mer än 19 000 personer i Tohoku-området och största staden i regionen, Sendai, drabbades hårt av förödelsen.”

Inslagen anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv. 

Anmälarna var kritiska till att det i inslagen påstods att katastrofen i Fukushima ledde till att över 18 400 personer dog och därmed framställdes som att kärnkraftsolyckan orsakade dessa personers död, vilket inte stämmer. Det var jordbävningen och efterföljande tsunamin i Japan som gjorde det. Flera anmälare ansåg också att inslagen innebar ett ställningstagande mot kärnkraftverk.

Trots detta väljer alltså Granskningsnämnden att fria inslagen

Beslutet att fria grundar Granskningsnämnden på att det i förtydligandet som SVT sände enligt nämnden ”tillräckligt tydligt framgick att uppgiften om antalet döda och saknade syftade på hela katastrofen som omfattade såväl jordbävningen och den efterföljande tsunamin som kärnkraftsolyckan” 

Därmed finner nämnden att inslaget inte strider mot kravet på saklighet.

Vi och många med oss tycker att Granskningsnämndens beslut är obegripligt. Inslaget med ”rättelse/förtydligande” var knappast klargörande på det sätt som nämnden gör gällande. Att på detta sätt låta SVT ”klumpa ihop” olycksoffren – när dessutom endast ett dödsfall på grund av strålning konstaterats – är inte rimligt. Inslagen borde ha fällts.

Trots obegripliga frianden som detta är det Granskningsnämnden politiker och andra försvarare av SVT, SR och UR hänvisar till när det framförs kritik mot bristande opartiskhet och saklighet i statsmediernas sändningar.

---

Relaterat: 










Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten