SVT ”Morganstudion” frias av Granskningsnämnden

SVT:s Morgonstudion den 7 juli satt både migrationsminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard, men de fick inte prata med varandra. Det var nämligen Morgan Johanssons krav för att komma dit – att det inte skulle vara en debatt. För tittarna blev det extra märkligt när Morgan Johansson kritiserade moderaterna och SVT:s nyhetsankare poängterade: "Nu har vi ju ingen debatt här, så moderaterna har inte möjlighet att svara". 

Både SVT och Morgan Johansson fick hård kritik efter inslaget och många ifrågasatte att styrande politiker på detta sätt ska kunna diktera villkoren för journalistiken, inte minst när det gäller statstelevisionen.


Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv, som nu väljer att fria inslaget


Enligt Granskningsnämnden har SVT ”stor frihet att själv bestämma hur programmen ska utformas”. Nämnden anser inte att programledarnas förhållningssätt eller utformningen av inslaget strider mot kravet på opartiskhet. Enligt nämndens praxis får politiska partier också godta relativt långtgående kritik innan det kan krävas att partierna måste ges tillfälle att bemöta kritiken. Nämnden anser inte heller att migrationsministerns uttalande om Moderaterna och Sverigedemokraterna (de jämfördes bland annat med Helan och Halvan) medför att inslaget strider mot kravet på opartiskhet. Vad anmälarna anfört i övrigt medför inte heller att inslaget strider mot de bestämmelser som gäller för SVT:s programverksamhet.


Sammanfattningsvis frias inslaget då det enligt Granskningsnämnden inte strider mot kravet på opartiskhet.


Vi på ”I allmänhetens tjänst - granskning av public service” kan återigen konstatera att Granskningsnämnden framstår som en rätt tandlös och meningslös institution, som oftast mest fungerar som ”alibi” för försvararna av ”public service”. När kritik framförs mot ”public service” kan försvararna nämligen alltid hänvisa till Granskningsnämnden (”anmäl om du är missnöjd”) och det faktum att ytterst få inslag faktiskt fälls. 


Som i fallet ”Morganstudion”.


Bild: Steget Efter 





Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi