Sveriges Radio behöver läsa på om Hamas

Sveriges Radio har idag fällts av Granskningsnämnden för att felaktigt ha påstått att Hamas inte är klassificerad som en terroristorganisation av EU.

I ”Morgonpasset i P3” den 13 maj 2021 samtalade två programledare och Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern om den pågående konflikten mellan israeler och palestinier. 

Bland annat sades följande.

Programledare: ”Vilka är Hamas [...] i det här sammanhanget?”

Korrespondent: ”Det är skäggiga gubbar. Militanta extremister, för det mesta väldigt religiösa muslimska troende. Dogmatiska och väldigt svåra att ha att göra med. De är ju klassade som en terrororganisation av USA och Israel, inte av EU dock. Och de vann ett val 2006, sen dess har palestinierna inte haft några val. Men de är militanta, [...] men samtidigt så går de att diskutera med. [---] De ”är fast beslutna att fortsätta sitt krig mot Israel och de tillhör de palestinier som inte accepterar Israel utan helst skulle se att Israel försvann så att hela området kan bli Palestina.”

Granskningsnämnden konstaterar att inslaget strider mot kravet på saklighet i sändningstillståndet.

Inslaget fälls därför. 

Som vanligt är den enda påföljden/konsekvensen av fällningen att Sveriges Radio på lämpligt sätt ska offentliggöra nämndens beslut.

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten