SVT vilseleder grovt om kärnkraftsolyckan i Fukushima

I fredagens SVT Morgonstudion påstår SVT att ”katastrofen i Fukushima ledde till att över 18 400 människor förlorade sina liv eller klassades som saknade”. Detta är grovt vilseledande.

Den 11 mars 2011 drabbades Japan av en jordbävning som åtföljdes av en tsunami som slog in över nordöstra delen av landet, vilket utlöste tre härdsmältor vid kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi. Detta är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl år 1986. 

Jordbävningen och den efterföljande tsunamin dödade mer än 19 000 personer i Tohoku-området. Den största staden i regionen, Sendai, drabbades hårt av förödelsen utmed kusten.

Själva kärnkraftsolyckan i Fukushima ledde indirekt till 2 202 dödsfall. Men dessa dödsfall var en följd av själva evakueringen, främst orsakade av nedkylning, försämring av underliggande medicinska problem och uttorkning. Det finns endast ett bekräftat dödsfall på grund av strålning, men inga dödsfall till följd av akut strålning. 

Däremot kan cancerdöd till följd av långtidseffekter av lågdosstrålning inte uteslutas. Studier av Världshälsoorganisationen och Tokyo-universitetet har dock visat att ingen urskiljbar ökning av cancerdödsgraden förväntas. Framtida cancerdöd på grund av ackumulerade strålningsexponeringar i befolkningen som bor nära Fukushima varierar i den akademiska litteraturen från noll till hundratals.

Det finns mycket skrivet om kärnkraftsolyckan i Fukushima och vi uppmanar våra läsare att själva ta del av tillgänglig information. 

Men vi kan åtminstone konstatera att SVT:s inslag är grovt vilseledande. 

Vi uppmanar alla som vill att anmäla inslaget till Granskningsnämnden för radio och tv.


Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten