Vad SVT inte berättar om hemtjänstanställde våldtäktsmannen som förgrep sig på kvinnlig brukare i 80-årsåldern

En man i 25-årsåldern, som i över fem år var anställd inom hemtjänsten i Luleå, våldtog en brukare i 80-årsåldern och dömdes till vad SVT beskriver som ”ett långt fängelsestraff”.  

I februari tog sig mannen in i kvinnans lägenhet på ett trygghetsboende genom att använda sin jobbtagg – trots att han inte hade något uppdrag hos henne. Han började göra närmanden, knuffade ner kvinnan på sängen och genomförde övergreppet.  

Mannen nekade först till våldtäkten, men ändrade sig när det fanns DNA-bevisning – och hävdade då att kvinnan gett sitt samtycke.  

I maj dömdes mannen av Luleå tingsrätt mot sitt nekande till sex och ett halvt års fängelse och utvisning för grov våldtäkt. Hovrätten för Övre Norrland sänkte senare straffet till fem år och sex månader och utvisning. Mannen ska betala 372 000 kronor i skadestånd till kvinnan.  

Om detta rapporterar SVT.

Men vad SVT inte berättar för sina tittare och läsare är att våldtäktsmannen kom till Sverige under migrationskrisen 2015 och hade utvisningsbeslut mot sig eftersom han inte hade asylskäl. Beslutet om utvisning kunde inte verkställas och preskriberades så småningom.  

Han beviljades sedan permanent uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen, eftersom han fått jobb.  

Gymnasielagen, som drevs igenom av Centerpartiet och dåvarande C-ledaren Annie Lööf, infördes 2018 och omfattade främst ensamkommande afghanska män som sökte asyl, men som saknade asylskäl. Genom lagen kunde de ändå få stanna för studier om de fick jobb och därefter beviljas permanent uppehållstillstånd. Lagen håller nu på att stegvis avvecklas av Tidöpartierna.


Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten

Vad SVT-tittarna inte fick veta om knivattacken i Mannheim