SVT ska inte skydda medborgarna från obehaglig information

En pojke oroar sig över skottlossningar när han ska gå till skolan. Detta i det en gång så trygga Sverige. 


Inslaget är från SVT Aktuellt. Men trots talande intervjuer som denna tycks SVT oftast snarare vilja tona ner allvaret i brottsutvecklingen.

Igår rapporterade t.ex. SVT om att ”färre unga begår brott” enligt en studie från Malmö universitet. Men SVT nämnde inte att Polisen inte känner igen sig i bilden och att forskare ifrågasätter studien

När SVT häromveckan rapporterade om Brottsförebyggande rådets alarmerande rapport om att Sverige ligger i topp bland länder i Europa när det gäller dödsskjutningar, avslutade SVT symtomatiskt nog med ett positivt reportage från Malmö. För oss tv-tittare framstod det som uppenbart att SVT ville ge en hoppfull motbild till den negativa beskrivningen om tillståndet i Sverige.

Brå Rapport 2021:8

SVT Rapport 2021-05-26

Men SVT:s uppgift är inte att skydda medborgarna från obehaglig information. SVT ska definitivt inte ta sådana hänsyn, utan rapportera sakligt och konsekvensneutralt. 

Med begreppet konsekvensneutralitet menas att nyheter som är sanna och relevanta ska publiceras utan hänsyn till konsekvensen i meningen vem som gynnas eller drabbas av nyheten.

"Too many people in the media cannot seem to tell the difference between reporting the news and creating propaganda."

Med dessa ord beskriver Thomas Sowell, amerikansk ekonom och politisk filosof, journalistikens fokus på agendajournalistik ("creating propaganda") och brist på konsekvensneutralitet ("reporting the news").

Det är vår bestämda uppfattning att vinklad agendajournalistik och bristen på konsekvensneutralitet inom public service och övrig etablerad media är oerhört skadlig för Sverige och svensk samhällsdebatt.




Kommentarer

  1. Sluta titta på SVT då. Själv har jag gjort det för längesen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten