SVT:s dubbla måttstockar om politiker som begår brott

Vi har i flera år rapporterat om fall där SVT till synes tillämpar ”dubbla måttstockar” utifrån partitillhörighet när det gäller namn- och bildpublicering ifråga om politiker som begår brott.
Enligt SVT:s egna riktlinjer finns anledning till namn- och bildpublicering om personen som dömts eller på starka grunder misstänks är en offentlig person som t.ex. en politiker. 
Här är några exempel från april 2017 till juni 2022.

SVT har i ett nyligen uppmärksammat fall rapporterat om en SD-politiker som först häktats, sedan åtalats och slutligen dömts för styckmord. Men när en S-politiker häktades, åtalades och slutligen dömdes för mord på sin hustru benämnes mannen kort och gott ”Sollefteåbo” av SVT. Det var först efter kritik från oss (med flera) som SVT till slut gick ut med uppgifter om politiskt uppdrag och partitillhörighet. Men när ytterligare en S-politiker dömdes för mord på en kollega valde SVT att helt undanhålla uppgifter om både politikeruppdrag och partibeteckning.

I ett annat fall publicerade SVT partitillhörighet på en SD-politiker dömd för sexuellt ofredande. SVT publicerade också namn och bild på en före detta SD-politiker inför rätta för cannabisodling och en sexköpsfrikänd SD-politiker. Däremot anonymiserades en V-politiker dömd för våldtäkt. 

SVT publicerade namn och partitillhörighet på en M-politiker som begärdes häktad för bl.a. våldtäkter samt namn, bild och partitillhörighet på en SD-politiker dömd för hets mot folkgrupp. SVT publicerade också namn och bild på en KD-politiker misstänkt för trolöshet mot huvudman. SVT publicerade även namn på en före detta M-politiker dömd för grovt bedrägeri. Däremot anonymiserade statstelevisionen en före detta C-politiker dömd för samma brott och en S-politiker misstänkt för människosmuggling.

SVT publicerade namn och bild på en före detta SD-nämndeman som förespråkade dödsstraff. Däremot anonymiserades C-nämndemännen bakom den kritiserade ”Solnadomen” då en man friades från att ha misshandlat en kvinna utifrån hedersperspektiv och klantänkande.

I ett annat fall publicerade SVT namn och bild på en SD-politiker som lajkat en nationaldagstårta med hakkorsflaggor i sociala medier. Kvinnan hävdade senare att hon inte sett vad hon lajkat. Dagarna efter artikeln om SD-kvinnan anonymiserade SVT en kommunanställd som satt i ledningen för en moské som inte backade från sitt stöd för terrorattentat.

Detta är alltså några exempel som vi uppmärksammat. Vi undrar hur SVT resonerar rent publicistiskt? Varför väljer SVT att gå ut med namn, bild och partitillhörighet i vissa fall men inte i andra?

Är det partibeteckning som avgör?

---

Relaterat:

Att SVT lät Karkiainen-skandalen passera är mycket talande för statstelevisionens ”dubbla måttstockar”

SVT väljer att blunda för Stenevis klanuttalande

Hej SVT, hur hade ni gjort om det var två M-politiker som varit misstänkta eller dömda för mord istället för två S-politiker ➔ hade ni varit lika återhållsamma då?

Kommentarer

  1. Förhoppningsvis får vi ett styre efter valet som kan ta itu med SR/SVT manipulatörerna. Bäst görs det med att Riksdagen inrättar ett utskott som får till uppgift att kalla manipulatörerna och lögnarna till offentliga förhör som sänds i tv och radio. Enbart risken att behöva schavottera borde ha en tillfrisknande verkan på syndarna.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten

Vad SVT-tittarna inte fick veta om knivattacken i Mannheim

SVT och SR undanhåller att tre unga män som åtalas för gruppvåldtäkt mot minderårig flicka i Linköping är medborgare i Syrien