SVT väljer att blunda för Stenevis klanuttalande

SVT har valt att inte uppmärksamma MP-språkröret Märta Stenevis hårt kritiserade klanuttalande. Vi undrar varför?

I en riksdagsdebatt i onsdags tog Liberalernas Johan Pehrson upp kriminella klaner, som han kallade en ”medeltida företeelse” – och frågade om Miljöpartiet var beredda att kämpa mot dem.

– Jag tillhör en klan. En väldigt stark matriarkalt styrd klan, svarade MP-språkröret Märta Stenevi.

Riksdagens partiledardebatt 15 september 2021

Efter omfattande kritik för att relativisera, normalisera och förminska problemet, backade Stenevi dagen efter från sitt uttalande och sa att det var ett ”olyckligt uttryck”.

– Det var ett olyckligt uttryck av mig. Den organiserade brottsligheten i Sverige och de kriminella nätverken, oavsett hur de är formerade, är ett jättestort problem. Vi måste lägga allt fokus nu på att krossa gängen och få ett tryggt samhälle. Det är en central prioritering för både mig och Miljöpartiet, sa Stenevi i Expressen TV.

”Miljöpartiet har inte förstått någonting om hederskultur och hur klanuppgörelser river sönder samhället medan de själva går säkra. Istället står partiets språkrör Märta Stenevi grötmyndigt i riksdagen och koketterar om klanbegreppet. Det är bottenlöst osmakligt”, skrev Per Brinkemo, kolumnist i Bulletin. 

Vi noterar att SVT överhuvudtaget inte verkar ha uppmärksammat Stenevis uttalande. Detta trots att minst 40 kriminella klaner idag är verksamma i Sverige och infiltrerar sig in i myndigheter, lokalpolitik och näringsliv på ett sätt som enligt Polisens varningar är systemhotande.

Hur kan det komma sig? 


Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten