Hej SVT, hur hade ni gjort om det var två M-politiker som varit misstänkta eller dömda för mord istället för två S-politiker ➔ hade ni varit lika återhållsamma då?

I slutet av januari i år begärdes en man i 40-årsåldern häktad, misstänkt för mord på sin hustru på en gård i Graninge i Sollefteå. Mannen förnekade ansvar för mord, men medgav grovt vållande till annans död.

SVT rapporterade om händelsen 31 januari. Vad SVT då inte nämnde var att mannen hade förtroendeuppdrag i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna, något vi uppmärksammade i inlägg på Facebook och Twitter dagen därpå.

Enligt SVT:s egna riktlinjer gäller nämligen att det finns anledning till namn- och bildpublicering om personen som dömts, eller på starka grunder misstänks, är en offentlig person som en politiker, VD eller annan person i ansvarsposition. 

Att mannen på starka grunder var misstänkt för mord framgår av häktningen och hans eget erkännande. Skäl för namn- och bildpublicering har därför funnits enligt SVT:s riktlinjer.

Men det dröjde ända till sommaren, den 21 juli 2020, innan SVT redovisade att mannen var S-politiker, detta efter att han dömts till livstids fängelse och utvisning av Ångermanlands tingsrätt. Att SVT till sist rapporterade om partitillhörighet skedde dock först efter att vi i vår granskning uppmärksammat att SVT, trots fällande dom, fortfarande inte redovisat partillhörighet. I början av oktober fastställde Hovrätten för nedre Norrland tingsrättens dom.

Ytterligare en S-politiker, en kvinna i 40-årsåldern sitter sedan september i år häktad, misstänkt för ett mord i Trollhättan. Mordoffret var precis som den misstänkta kvinnan/kollegan, personlig assistent. Mannen hittades död hemma hos en brukare då en tredje kollega skulle avlösa honom. 

Den misstänkta kvinnan har varit politiskt aktiv i en annan västsvensk kommun och kandiderade till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna 2018. Hon hade uppdrag för partiet som ersättare i en kommunal nämnd och i styrelsen för ett kommunalt bolag. Hon lämnade båda uppdragen i år.

I fallet med den mordmisstänkta kvinnan har SVT hittills överhuvudtaget inte rapporterat om att hon fram tills nyligen varit politiker, än mindre S-politiker.

För oss som dagligen följer SVT:s nyhetsrapportering framstår dessa båda exempel som anmärkningsvärda. 

Frågan som infinner sig är hur SVT hade rapporterat om det var två M-politiker som varit misstänkta eller dömda för mord istället för två S-politiker?

Vi tror inte att SVT hade varit lika återhållsamma.



Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten