SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn
I ett längre inslag i SVT Aktuellt förra söndagen, den 13 augusti, under rubriken ”Fler utrikes födda i arbete” redovisas en positiv sysselsättningstrend i Sverige, särskilt bland utrikesfödda. Andelen sysselsatta är enligt SVT den högsta på tjugo år och fler och fler utrikesfödda får jobb.
Och ja, det framstår onekligen som goda nyheter.
Men för folkbildningen borde SVT Aktuellt i sitt inslag också tydliggöra att sysselsättning är ett ”trubbigt mått” som även inkluderar de som arbetar minst en timme i veckan eller deltar i arbetsmarknadspolitiska program.
Vi noterar också att SVT inte heller har rapporterat om TT-nyheten (som bygger på en rapport från IFAU) att utrikesfödda lämnar arbetslivet tidigare, annat än i en kort notis på SVT:s text-tv.
En svagare ställning på arbetsmarknaden och en sämre hälsa än inrikes födda är en förklaring till att utrikes födda i högre grad lämnar arbetslivet redan från 50 års ålder, enligt TT/IFAU. Bland dem som arbetar vid 50 års ålder märks ett tidigare utträde från arbetslivet bland människor födda i Asien, Östeuropa och Afrika.
Så, vilka slutsatser kan man dra av detta?
Självklart ska SVT rapportera om goda nyheter. Men statstelevisionen ska inte skönmåla verkligheten. SVT ska inte heller behandla allmänheten som barn, utan som vuxna, intelligenta och kapabla att ta emot information som ger hela bilden, eller i vart fall närapå, även när verkligheten inte är entydig och enkel.
Kommentarer
Skicka en kommentar