SVT och Sveriges Radio undanhåller att 28-årig man dömd för försök till våldtäkt efter dna-topsning är medborgare i Afghanistan men slipper utvisning

SVT Lokala Nyheter Väst 2023-08-14, kl. 18.15

Under Uddevallakalaset 2013 blev en ung kvinna utsatt för våldtäktsförsök utomhus. Gärningen avbröts av förbipasserande och den misstänkta mannen sprang från platsen och förvann. Dna-spår säkrades, men ärendet lades ner i brist på spaningsuppslag.   

Nästan tio år senare, i februari 2023, stoppades en man född 1995 i en trafikkontroll i Göteborg och dna-topsades i samband med förhör, misstänkt i ett annat ärende. Hans dna gav träff mot de spår som säkrats under förundersökningen om våldtäktsförsöket i Uddevalla tio år tidigare.   

Åklagaren väckte åtal mot mannen den 21 juni 2023. Åklagaren yrkade även att mannen, som är afghansk medborgare, skulle dömas till tio års utvisning.   

Mannen lokaliserades till Schweiz och en europeisk arresteringsorder utfärdades. Preskriptionstiden på våldtäktsförsök är tio år och då ärendet skulle komma att preskriberas den 27 juli 2023 inleddes ett intensivt arbete med att hitta, gripa och föra den misstänkte mannen tillbaka till Sverige.  Med hjälp av internationella samarbetspartners kunde mannen gripas. Han blev delgiven innan preskriptionstiden gick ut och fördes till Sverige för rättegång.  

28-åringen dömdes den 14 augusti 2023 av Uddevalla tingsrätt till villkorlig dom med 140 timmars samhällstjänst. Om tingsrätten istället hade dömt honom till fängelse hade fängelsestraffet varit fem månader med hänsyn till att mannen endast var 17 år vid tiden för brottet.  

Mannen ska även betala 52 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Tingsrätten avslog yrkandet om utvisning då det enligt domstolen inte förelåg ”synnerliga skäl” för utvisning mot bakgrund av gärningsmannens ålder vid brottet och då det gått mer än tio år sedan brottet begicks.   

När SVT och Sveriges Radio rapporterar om domen undanhåller de – som så ofta – för sina tittare, läsare och lyssnare att mannen är utländsk medborgare, men slipper utvisning.   

Som vi brukar säga om ”public service” i dessa fall:   

På vilket sätt är det i allmänhetens tjänst att undanhålla uppgifter som hjälper oss att förstå händelser i vår samtid och omvärld?


---

Liknande fall vi rapporterat om:























SVT undanhåller att en av de tre gärningsmännen är syrisk medborgare och en ”statslös”

SVT och Sveriges Radio undanhåller att den livstidsmorddömde mannen är irakisk medborgare

Hej SVT Nyheter, varför undanhåller ni att männen även döms till utvisning? 

Sveriges Radio undanhåller att två morddömda bröder även döms till utvisning

SVT undanhåller att våldtäktsmannen är syrisk medborgare men att åklagaren ändå inte yrkat utvisning

SVT undanhåller att tingsrätten avslår yrkandet om utvisning ➔ våldtäktsmannens enda koppling till Sverige är uppehållstillstånd och arbete

Hej SVT, varför undanhåller ni att mannen även döms till utvisning?

Hej SVT, varför undanhåller ni att männen även döms till utvisning?

Hej SVT, varför undanhåller ni att mannen även döms till utvisning? 

Hej SVT, varför undanhåller ni att mannen även döms till utvisning?

Hej SVT, varför undanhåller ni att mannen även döms till utvisning?

Hej SVT, varför undanhåller ni att mannen även döms till utvisning?

Hej SVT, varför utelämnar ni att mannen även döms till utvisning?

SR utelämnar att den huvudåtalade våldtäktsmannen döms till utvisning



Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten