SVT undanhåller att en av de två våldtäktsdömda gärningsmännen är medborgare i Afghanistan och att yrkandet om utvisning avslogs av tingsrätten

Två män i 20-årsåldern döms av Jönköpings tingsrätt till fyra års fängelse vardera för att ha våldtagit en kvinna på hennes studentdag förra sommaren. Händelsen inträffade i en lägenhet i Jönköping. 

Den unga kvinnan hade just tagit studenten och var nedstämd eftersom hon inte hade någon att fira med. Hon fick kontakt med en av gärningsmännen via Snapchat. Han erbjöd henne att tillbringa kvällen tillsammans med honom och en kamrat. 

De båda männen hämtade upp kvinnan i bil och körde henne till en lägenhet där de festade tillsammans. Kvinnan hade under den tidigare Snapchatkonversationen varit tydlig med att hon inte ville ha sex med männen.

Men utifrån dna-bevisning och vittnesmål från bland annat kvinnan finner tingsrätten det bevisat att männen därefter tillsammans och i samförstånd med tvång och våld genomfört vaginala och orala samlag med kvinnan mot hennes vilja. 

Männen döms mot sitt nekande till fängelse i fyra år vardera och ska tillsammans betala ett skadestånd på 140 000 kronor till kvinnan.

Åklagaren hade yrkat att männen skulle dömas till två och ett halvt års fängelse, men tingsrätten anser att straffvärdet är betydligt högre och fastställer påföljden till fyra års fängelse för de båda männen.

Den ena av männen är medborgare i Afghanistan och åklagaren hade därför yrkat att han skulle utvisas efter avtjänat straff. Yrkandet avslogs dock av tingsrätten, bland annat på grund av säkerhetsläget efter talibanernas maktövertagande.

Om detta rapporterar SVT och yrkandet om utvisning framgår av SVT Nyheters artikel.

Men när SVT:s Lokala Nyheter Jönköping, som når ut till tv-tittarna i hela Jönköpingsområdet, rapporterar om fallet undanhåller SVT utvisningsyrkandet.



Vi har många gånger uppmärksammat liknande fall och undrar återigen på vilket sätt SVT agerar ”i allmänhetens tjänst” när de undanhåller uppgifter som hjälper oss att förstå händelseförlopp i vår samtid och nära omvärld?

---
 
Liknande fall vi rapporterat om:


SVT och Sveriges Radio undanhåller att våldtäktsdömde mannen är afghansk medborgare men att åklagaren inte yrkade utvisning












SVT undanhåller att en av de tre gärningsmännen är syrisk medborgare och en ”statslös”

SVT och Sveriges Radio undanhåller att den livstidsmorddömde mannen är irakisk medborgare

Hej SVT Nyheter, varför undanhåller ni att männen även döms till utvisning? 

Sveriges Radio undanhåller att två morddömda bröder även döms till utvisning

SVT undanhåller att våldtäktsmannen är syrisk medborgare men att åklagaren ändå inte yrkat utvisning

SVT undanhåller att tingsrätten avslår yrkandet om utvisning ➔ våldtäktsmannens enda koppling till Sverige är uppehållstillstånd och arbete

Hej SVT, varför undanhåller ni att mannen även döms till utvisning?

Hej SVT, varför undanhåller ni att männen även döms till utvisning?

Hej SVT, varför undanhåller ni att mannen även döms till utvisning? 

Hej SVT, varför undanhåller ni att mannen även döms till utvisning?

Hej SVT, varför undanhåller ni att mannen även döms till utvisning?

Hej SVT, varför undanhåller ni att mannen även döms till utvisning?

Hej SVT, varför utelämnar ni att mannen även döms till utvisning?

SR utelämnar att den huvudåtalade våldtäktsmannen döms till utvisning 


Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten