SVT:s nyhetsvärdering: Vad statstelevisionen rapporterar och INTE rapporterar om, del 3

Journalistik och nyhetsvärdering handlar om prioriteringar och grundar sig bland annat i vad redaktionen tycker har ett allmänintresse. Och många tycker liksom vi att SVT:s nyhetsvärderingar alltför ofta inte speglar samhället på ett rimligt sätt. Några färska exempel: 

”Har M fullständigt tappat det?” frågade sig Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på Twitter häromdagen efter att Moderaterna i Stockholm presenterat ett förslag om att barn i utsatta områden ska erbjudas frivilliga snabbtest för adhd. 

Syftet med förslaget är bland annat att kunna medicinera fler och därmed på sikt minska gängkriminaliteten.

SVT rapporterade om ”starka reaktioner” på förslaget från bland annat Miljöpartiet.

SVT skriver: 

”Miljöpartiet som också styr Region Stockholm tillsammans med M, KD, L och C är trött på den retorik som Moderaterna använder sig av.

– Den tror vi är farlig för den stigmatiserar människor. Det är inte en diagnos att vara fem år, fattig och ha en invandrarbakgrund, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande för psykiatriberedning i Region Stockholm.”

Senare framkom dock att Miljöpartiets Stockholmsdistrikt föreslår mycket liknande åtgärder på partiets webbplats, något som uppmärksammades av Moderaternas avgående riksdagsman Hanif Bali.

Nyssnämnda Sandra Ivanovic Rubin (MP), gav i fredags också uttryck för liknande idéer som M-förslaget i en debattartikel i Dagens Arena

För många framstår MP:s agerande som ett oerhört hyckleri, där vem som säger något är värre än vad som faktiskt sägs. 

Trots att vi och många med oss påtalat för SVT att detta vore värt att uppmärksamma har statstelevisionen valt att ignorera händelsen. 




En annan sak som SVT däremot rapporterat flitigt om är skogsbränderna runtom i Europa. Häromdagen skildrades de stora skogsbränderna som rasar i Frankrike. 

Men trots att SVT Rapports inslag är hela 1:37 minuter långt nämner SVT inte någon gång att upp till nio av tio bränder kan vara anlagda, något Sveriges Radio nyligen rapporterade om

Detta är, menar vi, en uppgift av betydelse som SVT alltså undanhöll för tv-tittarna och inslaget strider därför enligt vår uppfattning mot kravet på ”saklighet” i SVT:s sändningstillstånd. 


---

Relaterat:


SVT:s nyhetsvärdering: Vad statstelevisionen rapporterar och INTE rapporterar om 

Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten