SVT:s nyhetsvärdering: Vad statstelevisionen rapporterar och INTE rapporterar om

Journalistik och nyhetsvärdering handlar om prioriteringar och grundar sig bland annat i vad redaktionen tycker har ett allmänintresse. Och många tycker liksom vi att SVT:s nyhetsvärderingar alltför ofta inte speglar samhället på ett rimligt sätt. Några färska exempel: 

”Sveriges a-kassa minskar mest i EU” rapporterade SVT häromdagen.

Men trots upprepade påpekanden från oss och andra har statstelevisionen fortfarande inte informerat allmänheten om att Sverige beräknas få den lägsta tillväxten i EU i år och nästa år.

SVT har under sommaren rapporterat om ”rekordvärme”, ”värmerekord” och ”extremhetta”.

Men trots att vi och andra påtalat det, har SVT fortfarande inte rapporterat om alla olika kärnkraftsreaktorer som nu återstartas runtom i världen, bland annat i Japan och Schweiz. Kärnkraft borde annars vara intressant för SVT att rapportera om ur klimatperspektiv, eftersom det precis som vattenkraft, solkraft och vindkraft är en fossilfri energikälla.

SVT har även rapporterat flitigt om avgörandet från USA:s högsta domstol och abortdebatten som följde på domen. Däremot har SVT fortfarande inte rapporterat om Brottsförebyggande rådets (Brå) nya siffror över anmälda brott första halvåret 2022 och ökningen av anmälda våldtäkter mot flickor 0–17 år i Sverige.

Detta är alltså några exempel på nyheter SVT har rapporterat och inte rapporterat om. Enligt vår uppfattning har samtliga nyheter SVT valt bort ett nyhetsvärde och ett allmänintresse, inte minst under ett valår.

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten