SVT:s nyhetsvärdering: Vad statstelevisionen rapporterar och INTE rapporterar om, del 2


Journalistik och nyhetsvärdering handlar om prioriteringar och grundar sig bland annat i vad redaktionen tycker har ett allmänintresse. Och många tycker liksom vi att SVT:s nyhetsvärderingar alltför ofta inte speglar samhället på ett rimligt sätt. Några färska exempel: 

”Så sparar du på elen – och ändrar dina vanor” rapporterade SVT häromdagen. Men trots upprepade påpekanden från oss och andra är statstelevisionen motvilliga att påtala att ett av de främsta skälen till de stigande elpriserna (förutom ”Putin”) är S, MP, V och C:s nedstängning av kärnkraft. 

Samma sak när SVT rapporterar om att det behövs mer elproduktion i södra Sverige. Inte heller då vill statstelevisionen klargöra för allmänheten/väljarna att elproduktionen i södra Sverige främst sker genom kärnkraft, en elproduktion som alltså regeringen delvis avvecklat med stöd av MP, C och V.

I veckan fick också energiministern Khashayar Farmanbar (S) i SVT Aktuellt oemotsagd och felaktigt påstå att franska elkonsumenter betalar fyra gånger mer än svenska elkonsumenter. Medan sanningen är att fransmännen i själva verket betalar mindre, vilket framgår av statistik från EU-kommissionen och Eurostat.

SVT har på sistone även, på ett närmast alarmistiskt sätt, rapporterat om stora skogsbränder i Sydeuropa och på andra håll. 

Men som seriösa journalister borde väl SVT lyfta blicken – i stället för att enbart underblåsa människors rädsla? Antalet skogsbränder globalt sett tycks nämligen snarare ha minskat kontinuerligt sedan år 1900, trots högre temperaturer, bland annat på grund av bättre brandbekämpning och skogsvård. Även sett till de fem största EU-länderna vid Medelhavet specifikt (Frankrike, Grekland, Italien, Portugal och Spanien) har antalet skogsbränder stadigt minskat de senaste 40 åren. Nyheter om skogsbränder borde väl rimligen sättas i ett sammanhang? 

I veckan framkom att ”lag och ordning” nu är den viktigaste valfrågan enligt SOM-institutet, medan ”miljö” kommer först på fjärde plats. Vi har frågat SVT när detta kommer återspeglas i deras nyhetsrapportering?

SVT har t.ex. ännu inte rapporterat om det beviljade medborgarskapet för den 16-åring som misstänks för mordet på 54-årige Fredrik Andersson, som var aktiv inom Medborgerlig Samling. Andersson sköts till döds på ett gym i centrala Stockholm i slutet av mars. 16-åringen har hållit sig undan i Armenien, där han även är medborgare. Han har nu gripits och sitter häktad, men under tiden i Armenien beviljades han alltså svenskt medborgarskap.

Detta är alltså några exempel på nyheter SVT har rapporterat och inte rapporterat om. Enligt vår uppfattning har samtliga nyheter SVT valt bort ett nyhetsvärde och ett allmänintresse, inte minst under ett valår.

---

Relaterat:

Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten