SVT sviker tittarna om migrationen

Sedan SOM-institutet år 1990 började undersöka svenskarnas inställning till frågan om Sverige bör ”ta emot färre flyktingar” har de flesta ansett att det är ”ett bra förslag”. Förra året ansåg 59 procent att det var ett bra förslag att ta emot färre flyktingar.

Men genom att inte ge en tydlig bild av hur migrationen till Sverige faktiskt ser ut, sviker SVT den svenska allmänheten.  

Gång på gång tillåts Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) påskina i olika SVT-intervjuer att migrationen till Sverige nu är under kontroll. 

När SVT rapporterar om en minskning av asylsökande till Sverige, undanhåller statstelevisionen för tv-tittarna att antalet beviljade uppehållstillstånd fortsätter att ligga på historiskt höga nivåer år efter år.

Så sent som i söndagens SVT Agenda upprepades lögnerna oemotsagda av chefredaktören för socialdemokratiska Tiden, Payam Moula:

”Vi vet ju att det har varit ett stort missnöje med invandringen och regeringen har lagt om politiken. Nu är den historiskt låg.”


SVT Agenda 2021-07-11

Men sanningen är att mellan 2010 och 2020 beviljades totalt 1 289 297 uppehållstillstånd (för arbete, studier, familjeanknytning, asyl och personer inom EU/EES). Samtidigt fick 596 510 personer svenskt medborgarskap under samma period.

Förra året fick 89 009 personer uppehållstillstånd i Sverige (varav 39 982 asyl/anknytning). Ja, det är en viss minskning jämfört med tidigare år under det senaste årtiondet, men fortfarande historiskt höga siffror och överträffas sedan 1980 endast av åren 2008–2009 då 90 021 respektive 102 820 personer beviljades uppehållstillstånd. 

I år har hittills 45 340 personer fått uppehållstillstånd, varav 18 345 avser asyl/anknytning. Det motsvarar 90 680 nya invånare på ett år. Trenden pekar därmed återigen mot en ökning, jämfört med 2020.

Om SVT verkligen vore ”i allmänhetens tjänst”, som de själva påstår, skulle detta vara allmänt känt och politiker och opinionsbildare skulle inte lika enkelt komma undan med halvsanningar och lögner. 

Men så är det tyvärr inte. 

Istället fortsätter SVT med sin bristfälliga och vilseledande rapportering om migrationen.

---

Relaterat:

Vill SVT Agenda erbjuda mer än ”politiskt käbbel” och partsinlagor, där tittarna inte blir klokare än innan?

SVT fortsätter sopa uppgiften om att hälften av utrikesfödda i arbetsför ålder inte är självförsörjande under mattan

När ska SVT ge väljarna en helhetsbild av migrationen?


Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten