När ska SVT ge väljarna en helhetsbild av migrationen?

Enligt en SVT/Novus-undersökning från i somras vill 63 procent av de tillfrågade att Sverige ska ta emot färre asylsökande. Det är en ökning jämfört med 2018 då 56 procent av de tillfrågade tyckte så.

Enligt SVT/Novus är ”invandring/integration” näst efter ”sjukvården” den viktigaste politiska frågan för väljarna.

Sedan år 2000 har nästan två miljoner personer, eller 1 997 871 fått uppehållstillstånd i Sverige, däribland 418 000 asylinvandrare, 447 000 arbetsinvandrare och 655 000 anhöriginvandrare.

Enbart sedan flyktingkrisen 2015 har 735 208 nya uppehållstillstånd beviljats. Detta framgår av statistik från Migrationsverket som redovisades igår (siffror för helåret 2020).

Vi har återkommande kritiserat SVT för deras rapportering om migrationen (se lista på exempel nedan).

Vår kritik handlar dels om att företrädare för regeringen inte får några motfrågor när de hävdar att Sverige har en ”restriktiv migrationspolitik”. Det är allvarligt när skattefinansierade SVT inte ställer Löfven, Morgan Johansson, Mikael Damberg och övriga till svars för uppenbara osanningar i en för väljarna mycket viktig fråga.

Vi har även kritiserat SVT för att de inte ger allmänheten en helhetsbild av migrationen. Hur ser migrationen till Sverige ut? Hur många uppehållstillstånd har beviljats och beviljas och på vilka grunder? Vad kostar migrationen? Vad har det för konsekvenser? 

Sist, men inte minst: SVT ger inte väljarna en tydlig bild av vilken migrationspolitik Löfvenregeringen tänker föra. Även om regeringen och stödpartierna inte är helt eniga tyder det mesta på att det inom kort kommer beslutas om tydliga lättnader i Sveriges migrationspolitik. Väljarna har rätt att kräva en glasklar rapportering om detta av SVT, som finansieras med mångmiljardbudget från skattebetalarna. 

---

Liknande exempel från vår tidigare rapportering:

Hej SVT och Sveriges Radio, kommer ni ställa några motfrågor nästa gång Löfven, Morgan Johansson och Mikael Damberg talar om ”restriktiv migrationspolitik”?

Oacceptabelt att SVT inte kan göra regeringens migrationspolitik begriplig för väljarna ➔ hur många migranter kommer till Sverige?

Kommer SVT/SR ifrågasätta regeringens påståenden om ”restriktiv migrationspolitik”?

Hej SVT och Sveriges Radio, kommer ni ställa några motfrågor nästa gång Stefan Löfven, Morgan Johansson och Mikael Damberg talar om ”restriktiv migrationspolitik”?

Oacceptabelt att SVT inte kan göra regeringens migrationspolitik begriplig för väljarna ➔ hur många migranter kommer till Sverige?

SVT lyckas som av en händelse helt missa folkopinionen i ”mannen/kvinnan-på-gatan-intervju”

SVT vilseleder ➔ påstår att migrationen avbrutits under coronakrisen ➔ men årstakten fortfarande cirka 100 000 nya uppehållstillstånd i år

Återigen, varför ‪får Morgan Johansson (S) stå och blåljuga oemotsagd i SVT?‬

Varför får Morgan Johansson (S) stå och blåljuga oemotsagd i SVT? 

---

Bild: Steget Efter



Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten