Sveriges Radios arabiska podd argumenterar mot kunskapskrav på invandrade tandläkare

Sveriges Radios nya podd på arabiska har fokus på ämnen som är ”angelägna och intresseväckande för den arabisktalande publiken i Sverige”. Podden publiceras varje fredag och innehållet kommer enligt Sveriges Radio att spänna över ”svensk politisk debatt, integrationsfrågor, brott, kultur, livsstil och mycket mer”.

Luai Ahmed, författare och opinionsbildare, har översatt andra avsnittet av Sveriges Radios podd till svenska. Vi har skrivit om första avsnittet här.

I andra avsnittet diskuteras bristen på tandläkare i Sverige och att många invandrade tandläkare tvingas söka andra jobb än det yrke de är utbildade till i sina hemländer. 

En tandläkare, som idag arbetar som tolk, intervjuas och menar att systemet med krav på kompletteringskurser och kunskapsprov är en form av förtryck.

En annan tandläkare tycker att kunskapsprovet är orimligt och att den praktiska delen av provet är utformat som ett hinder för att minska antalet godkända tandläkare. 

Även Tandläkarförbundets ordförande får uttala sig och menar att myndigheterna gör en korrekt bedömning. En jurist på Socialstyrelsen tycker det är synd att många tandläkare inte får jobba med sina riktiga yrken, men att Socialstyrelsen inte bär ansvaret för att undervisa tandläkare och göra dem behöriga och godkända.

Enligt vår bedömning är Sveriges Radios inslag obalanserat och osakligt eftersom det inte framgår varför kunskapskraven finns. Reportaget utmålar även utomeuropeiska tandläkare som offer.

Men det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att få arbeta som tandläkare i Sverige utan nödvändig expertis. 

Kunskapsprovens syfte är att säkerställa att lagens krav på kunskaper och färdigheter för legitimation är uppfyllda. Risken för patienter är stor om ens ett fåtal oskickliga tandläkare släpps igenom.

---

Relaterat: 

Hur vore det med en uppföljning av era reportage om kompetensregn, SVT?

SVT:s syriske läkare har struntat i kunskapsprovet i snart två års tid

Bedriver SVT opinionsbildning för att Sverige ska släppa igenom lågkvalificerade läkare och tandläkare? ➔ Är det provet som sätter stopp, eller kompetensen? ➔ vad tror SVT att prov är till för?




Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten