Hur vore det med en uppföljning av era reportage om kompetensregn, SVT?

Hej SVT, ni kommer säkert ihåg att ni utlovade ett kompetensregn i samband med flyktingvågen.

Hur vore det med en uppföljning? Signalerna runtom i landet är ju snarare tvärtom, att de som kommit till Sverige har osedvanligt låg utbildning.

SVT påstod att Sverige fått den största akademiska tillströmningen hittills och att var tredje syrisk flykting var högutbildad. Men i själva verket var det bara 10 procent av de syrier, den största asylgruppen 2015, som kom mellan 2009 och 2013 som hade en eftergymnasial utbildning på tre år eller mer, något som framkommer i SCB:s rapport ”Utbildningsbakgrund bland utrikesfödda” (2014). Detta uppmärksammades av Rebecca Weidmo Uvell i en krönika i Dagens Samhälle redan 2015. Enligt SCB:s definition är idag 15 procent av invandrare från Syrien boende i Sverige i åldern 25-64 år högutbildade.

Istället för en massiv import av kunskap som SVT påstod har det visat sig att resultaten för utomeuropeiska invandrare i kunskapsproven för bland annat tandläkare, läkare, sjuksköterskor är katastrofalt dåliga. Men istället för att ta detta på allvar har SVT ägnat sig åt opinionsbildning för att Sverige ska släppa igenom lågkvalificerade läkare och tandläkare, något vi på IAT tidigare har rapporterat om.

Även migrationsforskaren Joakim Ruist påtalade redan 2015 det felaktiga i att påstå att flyktingar är välutbildade:

”Ett politiskt samtal i Sverige idag om hur integrationen av nyanlända flyktingar ska bli bättre har i regel inte pågått många sekunder innan ordet validering nämns. Flyktingarna är högutbildade och om vi bara erkänner deras kompetenser så blir det mycket bättre, heter det ofta. Och att de syriska flyktingarna är särskilt högutbildade har blivit en populär vandringssägen.

Det hade varit bra om det vore så här enkelt, men tyvärr är det inte det. Visst kommer det många högutbildade flyktingar till Sverige idag, från Syrien och andra länder. Men det stora integrationsproblemet är att det kommer så många flyktingar som inte ens har gymnasieutbildning.”

Det är hög tid för er att göra en uppföljning och rätta de falska uppgifter som ni spred, SVT.





Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten