Sveriges Radios nya podd på arabiska instruerar lyssnarna om hur man får permanent uppehållstillstånd

Fredagen den 9 april lanserade Sveriges Radio sin nya podd på arabiska, med fokus på ämnen som är ”angelägna och intresseväckande för den arabisktalande publiken i Sverige”. Podden publiceras varje fredag och innehållet kommer enligt Sveriges Radio att spänna över ”svensk politisk debatt, integrationsfrågor, brott, kultur, livsstil och mycket mer”.

Luai Ahmed, författare och opinionsbildare, har översatt första avsnittet av Sveriges Radios podd till svenska. 

I inslaget diskuteras tillfälliga uppehållstillstånd jämfört med permanenta uppehållstillstånd och ”vägen till permanenta uppehållstillstånd”. Även Sveriges skärpta asyllagstiftning med fokus på tillfälliga uppehållstillstånd kritiseras i inslaget.

Intervjuaren frågar asyladvokaten Majeed Alnashi hur man kan få permanent uppehållstillstånd?

”Generellt genom två sätt. Det första är att man ordnar en fast anställning så att man inte behöver ta emot statliga bidrag. Andra sättet är genom att ha en två års relation med en partner som har svenskt medborgarskap och permanent uppehållstillstånd.”

Vi på IAT ifrågasätter vinklingen i Sveriges Radios podd och att första avsnittet handlar om hur lyssnarna ska få permanent uppehållstillstånd, men förstår samtidigt att informationen kan ha ett intresse för publiken den riktar sig till.

En annan fråga man kan ställa sig är hur Sveriges Radios podd på arabiska gynnar integrationen.



Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten