Sveriges Radios fördjupande samhällsmagasin ”Konflikt” om samhällets hårdnande syn på klimataktivister – och hur allt egentligen är SD:s fel

Sveriges Radio berättar om hur ”demonstranter för klimatet plötsligt riskerade fängelse enligt sabotagelagen – trots Sveriges yttrandefrihet och demonstrationsfrihet”. 

Fokus för programmet är att det är synd om klimataktivisterna, för de trodde att de bara riskerade att få lite böter för ”ohörsamhet mot ordningsmakten” (böter eller fängelse i högst sex månader i straffskalan). Men nu började de plötsligt dömas för ett annat brott – ”sabotage”, med upp till fyra års fängelse i straffskalan. Och de mår dåligt. Och anledningen till förändringen är riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD), för att han drivit på för hårdare straff för aktivisterna, att det ska ses som sabotage när de hindrar och blockerar trafiken, och rättsväsendet har påverkats av den politiska debatten. Och sammanfattningsvis vågar en del av klimataktivisterna inte demonstrera längre. 

Är det här ett opartiskt och sakligt radioprogram? Nej, knappast. 

Det är inte Sveriges Radios uppdrag att driva opinion mot enskilda partier eller att försöka påverka i en viss riktning. 

---

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten