Snyftreportage om klimataktivisterna i SVT:s årskrönika

De senaste åren har Sverige återkommande drabbats av störningar i trafiken, när klimataktivister systematiskt har blockerat vägar. 

Aktionerna försvårar vardagen för tusentals människor och riskerar även att blockera framfarten för ambulans och polis. 

Även offentliga tillställningar, som Melodifestivalen, har drabbats när aktivister försökt storma scenen.  

Men många människor har börjat tröttna på klimataktivisterna.

Enligt en ny opinionsundersökning har allmänhetens stöd för klimataktioner i Tyskland halverats bara de senaste två åren, från 68 till 34 procent. Stödet för påståendet att den tyska klimat- och miljörörelsen är en god kraft för samhällets bästa har också störtdykt, från 60 till 25 procent. 

Men Sveriges statstelevision jobbar på som om ingenting har hänt. I SVT Nyheters årskrönika ägnar SVT:s kontroversiella klimatkorrespondent Erika Bjerström ett helt inslag åt hur dåligt samhället behandlar klimataktivisterna. 

Det pågår en växande klappjakt på klimataktivister, påstår hon.  

I årskrönikan visas klipp från olika olagliga, våldsamma protester och destruktiva attacker från klimataktivister, exempelvis attacken på ovärderliga konstskatter på brittiska nationalmuseet, National Gallery i London. 
 
Detta samtidigt som SVT:s klimatkorrespondent kommenterar filmklippen:  

Det här är unga människor som faktiskt är förtvivlade över klimattillståndet, som tycker att vuxenvärlden sviker och som blir mötta med en hånfullhet som jag absolut inte förstår mig på.

Opartiskt? Nej. Tondövt? Ja. 

Eftersom nyhets- och samhällsprogram, som SVT:s årskrönika, ofta används som undervisningsmaterial i skolorna, är det enligt vår uppfattning särskilt viktigt att SVT lever upp till kraven på opartiskhet och saklighet i den här typen av program. 

Men SVT fortsätter istället osvikligt att svika sitt uppdrag.  


 

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten