SVT/SR om S-rapporten om invandring och parallellsamhällen: Några höjda ögonbryn, sedan lika snabbt bortglömd, eller?

Socialdemokraternas pressträff 2023-11-27

När Socialdemokraterna igår presenterade första delen av sitt arbete med en “uppdaterad samhällsanalys” var det lite som berömda inledningen av Strindbergs roman Hemsöborna, om ni minns: 
”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen." 

Det vill säga sinnebilden av en uppseendeväckande entré. 

Flera medier uppmärksammade under måndagen att Socialdemokraterna höll en presskonferens där de var självkritiska mot den politik S fört de senaste decennierna. 

SVT rapporterade under rubriken ”S: Vår migrationspolitik har misslyckats” och i Sveriges Radio fick reportaget rubriken ”S kritiserar sin tidigare migrationspolitik i rapport”. 

Politiken har i många avseenden misslyckats, uppgav partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Teresa Carvalho till SVT: 

”Utvecklingen av den grova kriminaliteten kan inte beskrivas som annat än en fullkomlig katastrof.” 

”En för stor invandring, en för dåligt fungerande integration och en otillräcklig förmåga att vidta åtgärder i tid har gjort att problemen har bitit sig fast och fått spridning.” 

Om man tar sig tid att läsa S-rapporten ”Framväxten av parallellsamhällen” är det uppenbart att Socialdemokraterna faktiskt gör ett ärligt försök till samhällsanalys. Flera välkända, men skrämmande siffror om den massiva ”integrationsutmaningen” presenteras också. 

Och fortfarande finns möjlighet för ”public service” att på allvar granska vilka personer, mekanismer och andra faktorer som bidrog till migrationshaveriet. 

SVT/SR kan ta avstamp i Socialdemokraternas trevande försök till självrannsakan som gjordes igår. 

Men, med största sannolikhet kommer ”public service” låta S-rapporten passera. Vilket troligen hänger nära ihop med ”public services” mycket stora egna ansvar i att haveriet kunnat gå så långt. 

Minns t.ex. SVT:s ökända reportage om ”kompetensregnet” under flyktingkrisen 2015: 

”Aldrig tidigare har så många välutbildade flytt till Sverige, enligt en granskning som SVT Nyheter gjort. In i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer.” 

Men, hur var det egentligen med kompetensregnet? 

Socialdemokraterna sammanfattar det i sin rapport: ”Bland de nyanlända som deltog i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag 2017 saknade hälften gymnasieutbildning och en tredjedel nådde inte upp till fullgjord grundskola.”

---

Relaterat: 

Hur vore det med en uppföljning av era reportage om kompetensregn, SVT?

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten