Thomas Gür: Legitima krav efter SR:s falska nyheter om KD och Ebba Busch

I Sveriges Radios arabiska, somaliska och kurdiska redaktioner har under minst en vecka publicerats uppgifter om att Ebba Busch (KD) önskat att muslimer skulle skadas under påskupploppen. ”Islamister” har översatts till “muslimer” och på somaliska har ”skadade” muslimer dessutom bytts ut mot “dödade” muslimer i artikeltexten. 

Den borgerlige opinionsbildaren Thomas Gür har på sin Facebooksida kommenterat det hela så här (texten återges med tillåtelse från Thomas Gür): 

Som en efterföljd av de uppenbara och systematiska förfalskningarna av Ebba Buschs retoriska fråga om ”skadade islamister”, som återgavs som ”dödade muslimer” (”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”) i Sveriges Radios program på somaliska, arabiska och kurdiska, har i sin tur KDs partisekreterare, Peter Kullgren gjort följande utspel:

” – Vi är oerhört upprörda, de sprider ju rena lögner. Och de gör det i de kanaler där det är svårast att upptäcka. 

– Det faktum att det skett i både de arabiska och somaliska sändningarna talar för att det är satt i system. 

– Vi kräver en förklaring och ett möte med ledningen för Sveriges Radio. De har nu att förklara hur de sköter sitt utgivarskap. Det är fyra månader till valet och vi accepterar inte desinformation från någon.”

Kullgren har sannolikt alldeles rätt om att detta är att sprida rena lögner, och att det talar för att det är satt i system. Det är därför jag har skrivit ”uppenbara och systematiska förfalskningarna”. Men huvudpunkten i Kullgrens och KD:s utspel, med ”ett möte med ledningen för Sveriges Radio” för en förklaring om ”hur de sköter sitt utgivarskap”, inte minst med tanke på att ”det är fyra månader kvar till valet”, tarvar analys och kommentar.

Notera sålunda hur illa det är med statligt ägda, skattefinansierade och ytterst också statligt styrda (som jag har visat bland i några artiklar tidigare) mediebolag. Nu kräver alltså ett riksdagsparti ett möte med ledningen för ett av dessa bolag, för att få en förklaring och då med en uttrycklig hänvisning till en politisk process, förestående val och valkampanj, som medier har en stor påverkan på.

KD:s krav är givetvis helt legitimt, men ett legitimt krav inom ett helt perverterat system – nämligen att statsmakten äger, finansierar och driver mediebolag, med statlig avlönade journalister. Och när dessa journalister agerar på ett sätt som uppenbarligen (och också avsiktligen) missgynnar uppdragsgivaren (ett parti i den riksdag som med majoritet beslöt att de statliga mediebolagen skulle finansieras med skattemedel), så ställer uppdragsgivaren krav.

För oss (mig) som på principiella grunder från start att varit motståndare till ett system där statsmakten är ägare till och bedriver statsfinansierad journalistik, visar både det som KD har utsatts för och partiets legitima reaktion och krav, på hur förkastligt ett sådant system är. När staten äger företag drar den inte sig från att också använda dessa i politiska syften (Vattenfall AB) eller att vilja styra över hur de agerar. Det är ingen slump att journalistiken i de statliga ägda och finansierade SR och SVT är så lyhörd visavi regeringsmakten (socialdemokraterna) och att dess journalister återkommande publicerar vänsterdrivna "analyser" och "nyheter" och ibland även privata tyckanden med vänstervinkel som nyhetsartiklar. Eller att de somaliska och arabiska redaktionerna bemannas av folk som vill fula ut KD och Busch.

Vi som motsätter oss ett sådant system, gör det inte därför att SR eller SVT är vänstervridna i sin bevakning och sina ansatser (vilket SR:s somaliska, arabiska och kurdiska redaktioner just har belagt) utan därför att statligt ägda och finansierade medier, förr eller senare kommer att bli instrument i statsmaktens händer och/eller anpassa sig till att bli sådana instrument. Med systemet med skattefinansierade etermediebolag har man också bäddat för politisk intervention. 

Till KD som röstade för detta system, utan att ställa motkrav om kvalitet och kontroll, kan man säga: Skyll er själva

Till de som upprörs över att KD kräver att Sveriges radios ledning förklarar hur de sköter sitt utgivarskap och intervenerar politiskt i ett av de förment fria statliga etermediebolagen, kan man säga: Skyll er själva.

--- 

Relaterat:

Thomas Gür: Därför ska staten inte driva mediebolag

Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten