Varför lyfter ni gång på gång fram experter som relativiserar brottslighet, SVT?

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, gästade idag SVT Morgonstudion tillsammans med Polisförbundets ordförande Lena Nitz för att diskutera polisdödsskjutningen i Biskopsgården häromdagen. 

I SVT Morgonstudion sa Sarnecki bland annat: 

”Nu har vi varit förskonade från det här i 14 år, men rent statistiskt så är det så att mellan en och tre poliser mördas i Sverige per decennium.”

Även om uttalandet är korrekt i sak, ligger det nära till hands att tolka in den gamla vanliga relativiseringen: ”så här har det alltid varit”.

Sarnecki har fått kritik för att i årtionden ha spridit dimridåer och motstridiga påståenden om brottsligheten. Han spådde t.ex. 2018 att problemen med gängkriminalitet skulle vara mycket mindre ”om några år”. Han har även sagt att skärpta straff och ”inkapacitering” inte hjälper, att människors upplevda oro och otrygghet är överdriven, att brottsligheten inte ökar och om den ändå tycks göra det så beror det främst på ökad anmälningsbenägenhet.

Så varför är Sarnecki den flitigast anlitade kriminologen inom ”public service”?

Enligt vår uppfattning beror det kort och gott på att hans budskap överensstämmer med SVT:s egna ideologiska övertygelser. 

Vi noterar också att SVT så sent som i onsdags intervjuade en psykolog som menar att ”rädsla” ligger bakom den senaste tidens stenkastning mot danska bilister.

Att SVT gång på gång lyfter fram experter som relativiserar brottslighet är knappast något nytt, men förtjänar hård kritik. 

---

Relaterat:

Rädsla bakom stenkastning mot danskar enligt SVT-psykolog



Kommentarer

  1. varför anlitas denna gamla gubbe när det finns unga personer som är kriminologer lite nytt blod skadar inte

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten