Rädsla bakom stenkastning mot danskar enligt SVT-psykolog

Sedan april har danskar utsatts för stenkastning mot sina personbilar när de besökt Sverige. Stenkastningen har framförallt skett på E65:an, men enligt polisen sker attackerna även på småvägar i Skåne. 

Hittills har 75 personer drabbats och flera har fått skärskador i ansiktet och på armarna. En bilist har mist synen på ena ögat och slagit sönder flera tänder efter att en stor sten trängt igenom framrutan. 

Polisen har varit på plats hela midsommarhelgen med synliga polisbilar och drönare i luften, inklusive en helikopter om det behövs. 

SVT Nyheter har rapporterat om händelserna och idag intervjuade SVT en psykolog som hävdar att rädsla ligger bakom stenkastningen. 

– Det mest troliga motivet är att man vill skapa rädsla hos andra för att man har varit och är rädd själv. Det här är människor som troligtvis blivit utsatta för något, säger psykologen Per Johnsson vid Lunds universitet till SVT. 


Att SVT lyfter fram experter som relativiserar brottslighet är knappast något nytt, men förtjänar hård kritik. 

SVT:s intervju kritiseras på Twitter av bland annat Johan Romin, mångårig ”public service”-journalist, med bakgrund inom SVT.



Kommentarer

  1. Först och främst bör man fråga sig vad som ligger bakom dessa stenkastningar? Vad är det för människor? Man kan också fråga sig om det är på grund av den brända koranen som en dansk eldade upp i Malmö? Är det så att Svensk media inte vill ta reda på sanningen och skriva om den.`Kan det vara så att professorn menar att det är Svensk media som är rädda för sanningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det mest troliga är att, som du skriver, att regering och media är rädda för att sanningen skall komma fram.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten