SVT och bristen på ansvarsutkrävande

”Ansvarsutkrävande och kritisk granskning är grundbultar i journalistiken och behovet minskar inte under en nationell kris. Om något, så ökar det. Vi är mitt i en kris där ytterst människors liv och hälsa står på spel. Journalisters granskning av hur makt- och myndighetsutövning fungerar under corona-pandemin är helt central.”

Så skrev SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg på SVT:s hemsida 6 maj 2020.

Efter den senaste tidens många ”skandaler” där statsminister Stefan Löfven på kort tid flera gånger brutit mot sina egna skarpa uppmaningar till folket att strikt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ytterligare ett antal ministrar samt generaldirektören för MSB gjort detsamma (Lena Hallengren och Morgan Johansson, mellandagsrea, Magdalena Andersson, skidsemester i Sälen, Dan Eliasson, Kanarieöarna) visar det sig, tvärtemot vad Charlotta Friborg påstår, att SVT inte är villiga eller kapabla att på allvar granska makten.

Dessutom, och kanske allvarligare, är att Coronakommissionen har riktat skarp kritik mot regeringen för Sveriges höga dödstal. Detta har dock inte uppmärksammats nämnvärt och nämndes inte i SVT Rapports årskrönika och inte heller i Sveriges Radio Ekots årskrönika

Bristen på ansvarsutkrävande är genant men också oerhört allvarlig i ett land som ska vara en fungerande demokrati. Att Löfven och de övriga gör sig otillgängliga för journalister får inte innebära att de kommer undan granskning. SVT med mångmiljardbudget från skattebetalarna får helt enkelt hitta sätt att tackla situationen. 

---

Relaterat: SVT och Sveriges Radio sköter inte sitt jobb ➔ låter statsministern kommunicera via Instagram

Bild: Steget Efter




Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten