SVT och Sveriges Radio sköter inte sitt jobb ➔ låter statsministern kommunicera via Instagram

Ansvarsutkrävande. Att granska makten. Det är en av journalistikens viktigaste uppgifter.

Statsminister Stefan Löfven har nyligen hållit tal till nationen och uppmanat medborgarna att strikt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Flera ministrar har på liknande sätt förmanat befolkningen om situationens allvar, bl.a. har socialminister Lena Hallengren sagt åt oss att ”inte leta kryphål” och inte ”obstruera”.

När det nu framkommit att Löfven på kort tid flera gånger brutit mot sina egna skarpa uppmaningar till folket och ytterligare ett antal ministrar och generaldirektören för MSB gjort detsamma (Lena Hallengren och Morgan Johansson, mellandagsrea, Magdalena Andersson, skidsemester i Sälen, Dan Eliasson, Kanarieöarna) visar det sig att SVT och Sveriges Radio inte är villiga eller kapabla att på allvar granska makten. 

Istället för att avkräva statsministern och de övriga direktsända intervjuer nöjer sig SVT och Sveriges Radio med att läsa upp vad Löfven skrivit på Instagram.

Det är löjeväckande. Men också oerhört allvarligt i ett land som ska vara en fungerande demokrati.



Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten