Ännu en gängkriminell rappare som hyllas av ”public service”

I måndags intervjuade Sveriges Radio P3 rapparen Haval Khalil, känd under artistnamnet ”Haval”. Haval har släppt flera låtar med miljoner spelningar på Spotify och YouTube. På Instagram har artisten över 50 000 följare.

I P3:s intervju ställs inga kritiska frågor om Havals kriminella bakgrund, trots att han av polisen kopplas ihop med det gängkriminella Dalennätverket. Haval förekommer i belastningsregistret för bl.a. vapenbrott och flera narkotikabrott. Istället hyllas rapparen av Sveriges Radio med ord som ”Du har ju fett mycket självinsikt”.

Den 25 oktober anhölls Haval i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för människorov och rån begångna april i år i Vårberg i södra Stockholm.

På onsdagen begärde kammaråklagare Anna Stråth rapartisten omhäktad. Åtal ska väckas senast den 21 december. Detta var Samhällsnytt först med att rapportera om.

Så sent som förra veckan rapporterade vi om att SVT i en intervjudokumentär uppmärksammade rapartisten Yasin, som också har gängkriminell bakgrund. Artisten pekas av polisen ut som ledande medlem i Rinkebygänget Shottaz som ligger bakom flera mord och mordförsök i Stockholm de senaste åren. I dokumentären berättar Yasin om sin musik, sina drömmar och ambitioner och tiden sedan han släpptes ur häktet – där han var misstänkt för att ha mördat en vän. Han är tidigare dömd till fängelse i drygt två år för grovt vapenbrott.

Men SVT och Sveriges Radio verkar alltså inte bry sig om signalvärdet detta skickar ut. 

Budskapet till kidsen är att man kan gå med i kriminella gäng och begå grova brott, för att sedan ändå välkomnas in i värmen.

Återigen, när ska “public service” ta sitt ansvar och sluta försköna bilden av våldsromantiserande gangsterrappare?

---

Fler liknande exempel: 

SVT sprider ”kärlekspropaganda till gängkriminella” inför barn- och ungdomspublik 

Problematiskt när statsradions P3 intervjuar yrkeskriminell rappare i rånarluva




Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten