Grovt kriminell ges utrymme i SVT-intervjudokumentär

Rapparen Yasin är en av Sveriges största artister med flera topplaceringar på Spotify och andra topplistor. Samtidigt pekas han av polisen ut som ledande medlem i Rinkebygänget Shottaz som, i sin rivalitet med den så kallade Dödspatrullen, ligger bakom flera mord och mordförsök i Stockholm de senaste åren. I SVT-dokumentären ”Yasin” berättar rapparen om sin musik, sina drömmar och ambitioner och tiden sedan han släpptes ur häktet – där han var misstänkt för att ha mördat en vän. Han är tidigare dömd till fängelse i drygt två år för grovt vapenbrott.

Tänker SVT på signalvärdet detta skickar ut? 

Även om Yasin i dokumentären säger sig ha lämnat det kriminella livet kan det absolut tolkas som att man kan gå med i kriminella gäng och begå grova brott, för att sedan ändå välkomnas in i värmen efter avtjänat straff. De yngre barnen ser upp till gängen (”de coola killarna"). Signalen från SVT till kidsen blir: begå brott, ”fuck life” och vi gör dig till tv-kändis.

När ska SVT ta sitt ansvar och sluta försköna bilden av våldsromantiserande gangsterrappare?

Denna text är baserad på en Twittertext av ”Polska araben”.



Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten