Varför inga motfrågor när SVT gör friskolekritiskt reportage i spåret av Pisaraset?

Förra veckan kom senaste Pisa-rapporten, som visar att svenska 15-åringars kunskaper försämrats i matematik, naturkunskap och läsförståelse.  

SVT intervjuar Anders Jacobsson, professor i pedagogik vid Malmö universitet.  

– Pandemin angavs som en orsak till de dåliga resultaten. Men det finns andra förklaringar som spelar en större roll, menar Anders Jacobsson.  

Sverige har genomfört ett stort experiment, ”privatisering av svenska skolan” med början redan på 1990-talet och som fortsätter än idag, säger Jacobsson till SVT.  

Jacobsson menar att det fria skolvalet låter bra men att det i praktiken har gjort att kunskapsnivån har sjunkit i den svenska skolan. 

Han har tre förslag på förbättringar som kan höja kunskapsnivån:  

– Vi måste bryta skolsegregationen, satsa på läraryrket och förbättra lärarutbildningen säger Jacobsson.

Det anmärkningsvärda med SVT:s reportage är att statstelevisionen inte ställer några motfrågor till professor Anders Jacobssons enögda analys.  

Den stora ”elefanten i rummet” är som vanligt…(trumvirvel)…invandringen.  

Till stor del drivs nämligen nedgången av den stora invandringen från lågt utvecklade länder visar Pisarapporten.  

Andel elever med utländsk bakgrund har ökat från drygt 10 procent år 2000 till 21 procent 2022. En demografisk förändring som bidragit till att dra ned Sveriges genomsnittliga resultat då dessa elever i genomsnitt presterar sämre.  

Bland 15-åriga elever med svensk bakgrund är det 20 procent som inte når upp till nivå 2 i matematik. I gruppen elever med utländsk bakgrund är det över hälften – 52 procent – som inte klarar målet.  

Enligt skolforskaren Gabriel Heller-Sahlgren har den förändrade elevsammansättningen sedan år 2000 på grund av invandringen mekaniskt dragit ner Sveriges resultat. Men bland elever med minst en förälder född i landet är Sverige fortfarande bland de bästa i OECD, enligt Heller-Sahlgren.  


Att SVT i sitt reportage, tillsammans med sin expert lyckas med konststycket att helt bortse från den kraftigt förändrade demografin i svensk skola till följd av invandringen är en bedrift.

---

Relaterat: 

SVT och Sveriges Radio blundar för avslöjande om allvarliga brister i ännu en skolstudie

I allmänhetens tjänst granskar ”public services” rapportering om friskolor 

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten