SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

I onsdags rapporterade SVT Aktuellt om terrorattacken i Bryssel 16 oktober, då två svenska fotbollssupportrar mördades och en tredje skadades svårt. Dödsoffren, en man i 60-årsåldern, bosatt utomlands, och en man i 70-årsåldern, hemmahörande i Stockholm, och ytterligare en svensk man i 70-årsåldern som vårdas på sjukhus, skulle titta på EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige.  

I Aktuelltinslaget intervjuas Evin Ismail, lektor vid Försvarshögskolan och expert på islamistisk ideologi.   

När Ismail ger sin syn på bakgrundsprofilen för en typisk islamistisk terrorist och att det inte enbart handlar om illegala migranter, utan att många är födda och uppvuxna i Europa, något som enligt Ismail inte bör glömmas bort, avbryts hon av SVT:s nyhetsankare, som utbrister:  

Så att begränsa invandringen löser inte problemet, är det det du vill säga?    

Detta fick skribenten och X-profilen Jonathan Kärre att reagera. Nu anmäler han inslaget till Granskningsnämnden för radio och tv.  

Vi når Jonathan Kärre och ber honom utveckla sin syn på SVT-inslaget.  

Du skriver på X att du har anmält ett inslag i SVT Aktuellt till Granskningsnämnden. Vad är det du har reagerat på?  

– Jag reagerade på att programledaren ställde en starkt ledande fråga till intervjupersonen. Alla vet att journalister ska ställa öppna frågor, annars riskerar svaret att färgas av frågeställningen. I det här fallet var det extra anmärkningsvärt eftersom journalisten dessutom drar en helt felaktig slutsats av vad experten just sagt och vad forskningen säger. 

En omständighet som gör det hela värre är att invandringsfrågan är en politiskt kontroversiell fråga – det gör att programledaren bör vara extra försiktig med att ta ställning. Första regeln för public service är som bekant att vara opartiska, det vill säga att inte välja sida.  

Vilka reaktioner har du fått från dina följare?  

– Många har hört av sig och sagt att de är tacksamma över att jag reagerar och synliggör bristerna i Aktuellts nyhetsförmedling. Det är också flera som berättar att de har anmält inslaget till Granskningsnämnden.  

Hur ser du på SVT och ”public service”?    

– Jag har länge haft en konservativ och kanske lite romantiserad inställning till SVT och SR. Det är ju en djupt rotad institution i Sverige att jag tror att det kan vara förenat med risker att huxflux lägga ner verksamheten. Därför har jag ofta försvarat public service mot den högljudda minoritet som vill att det ska läggas ner. På sistone har jag dock själv börjat svänga i frågan efter att ha noterat alltmer vilseledande rapportering, osaklighet, partiskhet och politisk obalans.  

Vad ser du för lösningar när det gäller SVT/SR:s bristande opartiskhet och saklighet?  

– Som jag ser det måste kontrollen vara mycket större. Liksom transparensen. Just nu har vi till exempel ett program i SR som heter ”Medierna” som ska granska just medier och deras rapportering. Men det räcker inte på långa vägar. Jag tycker att det ska läggas mer resurser på att följa upp bristfällig rapportering.  

Om inte det räcker för att höja nivån är jag rädd för att Aron Flams recept är allt som återstår. Det vill säga: Lägg ner public service. Montera ned byggnaderna sten för sten och plöj salt i jorden så att inget må växa där någonsin igen.  

– Ni gör ett toppenjobb också för den delen. Mycket av det som ”Medierna” och liknande program missar.  

Tack för din tid och värmande ord!  

Vi har också en egen reflektion. Att SVT just väljer den vinkligen/frågan ("Så att begränsa invandringen löser inte problemet?") och inte exempelvis: "Hur tycker du att vi bör agera för att skydda oss? Borde farliga individer utvisas i större utsträckning än idag, så som vissa förespråkar?" är talande för ”public service”.  

---

 

 

 

 

Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten