Stora skillnader – hur tillförlitlig är SVT:s väljarbarometer?

Idag levererade Aftonbladet/Demoskop en väljarbarometer som tydligt skiljer sig från gårdagens mätning från SVT/Kantar. Skillnaderna är särskilt stora för Socialdemokraterna och Miljöpartiet, liksom mellan de båda blocken.

Enligt Aftonbladet/Demoskop har S ett stöd på 34,5 procent, hela 3,5 procentenheter lägre än i SVT/Kantars undersökning.  

Miljöpartiet hamnar i Aftonbladet/Demoskop klart under riksdagsspärren med 2,6 procent, jämfört med 4,8 procent i gårdagens SVT/Kantar.  


Enligt SVT/Kantar får de fyra Tidöpartierna 43,7 procent, hela elva procentenheter mindre än de rödgröna. Men enligt Aftonbladet/Demoskop skiljer det bara 1,9 procentenheter mellan Tidöpartierna och de rödgröna, vilket i stort sett är ”dött lopp”.   

I SVT/Kantar ligger de två regeringspartierna L och KD under fyraprocentsspärren medan de två oppositionspartierna MP och C ligger ovanför. Hos Aftonbladet/Demoskop har vardera blocket ett parti över fyra procent och ett under.  

En fråga som infinner sig är hur stor tilltro man rent allmänt bör ha till väljarbarometrar. En annan hur tillförlitlig SVT:s väljarbarometer är.  

Väljarbarometrarna  

SVT/Kantar 3 augusti:  

S, V, MP och C: 54,7   

M, L, KD och SD: 43,7  

Aftonbladet/Demoskop 4 augusti:  

S, V, MP och C: 49,8  

M, L, KD och SD: 47,9

Kommentarer

  1. "När de []Kantar Sifo redovisat svarsfrekvensen på sina webbpanelundersökningar har andelen som svara legat på drygt 30 % av de tillfrågade. Nästan 70 % svarar inte på Kantars undersökning."
    https://novus.se/think-with-novus/blogg/det-ironiska-med-bortfallets-vara-eller-inte-vara/

    SvaraRadera
  2. "Ett stort bortfall innebär en större risk för missvisande statistik."
    https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2016/Hur-stort-far-bortfallet-vara/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten