Carina Bergfeldt frias av Granskningsnämnden: ”Inslaget inte uppenbart kränkande mot kvinnor”

I mars i år deltog festfixaren Micael Bindefeld och hans man i Carina Bergfeldts talkshow. Intervjun handlade om hur paret använt en surrogatmamma för att utöka familjen. Programmet möttes av kritikstorm och anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv av bland annat Sveriges Kvinnoorganisationer. Men nu frias programmet.

Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer, en partipolitisk obunden kvinnoorganisation, är kritisk mot SVT.  

– Vi har haft en statlig utredning som kommit fram till att riskerna för att kvinnor och barn ska fara illa är alldeles för stora för att det ska tillåtas. Samtidigt har vi på bästa sändningstid i public service, ett samtal där man totalt normaliserar det utan några som helst kritiska frågor.  

Enligt Clara Berglund borde programledaren Carina Bergfeldt har agerat annorlunda.  

– Hon ställer inga som helst kritiska frågor. Hon låter de prata om det här på ett sätt som att det handlar om att beställa ett nytt kök eller en ny bil. Vilka egenskaper är det man efterfrågar, vilka anlag är det man vill ha? Det är en människa, ett barn, som beskrivs.  

Granskningsnämnden konstaterar att surrogatmödraskap är en kontroversiell fråga och att det därför krävs att programledaren i en sådan intervju förmedlar det. Kravet på opartiskhet innebär att kontroversiella ämnen inte får behandlas så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar, om inte en särskild vinkel klargjorts för publiken, eller att företrädare för programföretaget gör värderande uttalanden eller på annat sätt tar ställning i ämnet.  

De medverkande fick stort utrymme att lämna en personlig berättelse.   

Frågan om surrogatmödraskap och hur processen sett ut utgick helt från parets berättelse och erfarenheter och detta var enligt Granskningsnämnden tydligt för publiken. Att ämnet skildrades ensidigt var därmed inte ett problem i förhållande till opartiskhetskravet.   

Programledaren lyfte fram vissa kritiska frågeställningar i ämnet och kan därmed inte anses ha tagit ställning i den kontroversiella frågan på ett sätt som strider mot kravet på opartiskhet.   

När det gäller att få fram vissa ärftliga egenskaper som de medverkande redogjorde för väcker det vissa etiska frågeställningar som enligt Granskningsnämnden förtjänar en bättre behandling, men enligt nämnden var inte inslaget ”uppenbart kränkande mot kvinnor”.   

Inslaget frias därför

--- 

Relaterat: 

Hur opartiska är fester med Lööf och Sahlin?

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten