Varnade för elbrist redan för åtta år sedan i reportage i Sveriges Radio ➔ ändå har ”public service” inte ställt ansvariga politiker till svars

Redan för åtta år sedan, 11 december 2014, varnade Svenska kraftnät i ett inslag i Sveriges Radio för att det under kalla vinterdagar kan bli elbrist när kärnkraftsreaktorer börjar avvecklas. 

Elbrist kan göra att elen kopplas bort och det blir mörkt i delar av Sverige enligt Svenska kraftnät, som ansvarar för att det hela tiden finns rätt mängd el i systemet.

– De kalla perioderna när alla vill ha el samtidigt, då räcker inte elen till alla, sade Erik Ek, driftchef på Svenska kraftnät i Sveriges Radio i december 2014.

Enligt reportaget producerar vindkraften i Sverige visserligen mycket el sett över ett år, men under de kalla perioder när elbehovet är som störst visar Svenska kraftnäts statistik att vindkraftens bidrag är litet.

– Det går heller inte att lita till import av el eftersom flera andra länder har den strategin, att importera el under perioder med lite vind. Politikerna i Sverige säger samma sak, att vi ska förlita oss mer på import i framtiden. Om det är flera länder som har samma strategi så blir det ett ganska brutalt uppvaknande, sade Erik Ek på Svenska kraftnät i december för åtta år sedan.

Vi borde kunna förvänta oss av ett oberoende, mångmiljardfinansierat ”public service” – att de ställer ansvariga politiker mot väggen när de handlar irrationellt och mot bättre vetande. Om vi vetat detta hela tiden, varför har inte de ansvariga agerat för att motverka krisen?

Det är svart på vitt i intervjun. Men vad är det som de ansvariga brukar säga nu igen... 

Justja: ”Vi såg det inte komma”.

---

Relaterat:

SVT, Sveriges Radio och regeringens misslyckande

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten