SVT ”missar” att redovisa politiska uppdrag i ”mannen på gatan”-intervjuer trots att intervjupersoner informerar om det

Vi har i flera år rapporterat om fall där SVT/SR ”missar” att redovisa viktig information om personer de intervjuar, till synes helt slumpvis, på stan. Det kan även handla om gäster i tv-studion eller publik i debattprogram. Oftast handlar det om att SVT intes uppger partitillhörighet på intervjupersonerna, men även att t.ex. facklig bakgrund undanhålls för tittarna/lyssnarna/läsarna. 

Ansvariga utgivaren för SVT Rapport, Aktuellt, Morgonstudion, SVT Forum och SVT Nyheter, Charlotta Friborg, har kommenterat en av de många ”fadäserna” så här:

”Vi på SVT nyheter ska alltid vara transparenta med om intervjupersoner har politiska uppdrag. I det här fallet missades detta. Det beklagar vi.”

SVT ska alltså alltid vara transparenta med eventuella politiska uppdrag i sina ”mannen-på-gatan”-intervjuer.

Men nu visar det sig att SVT upprepade gånger fått information från intervjupersoner om att dessa haft politiska uppdrag, men att SVT ändå undanhållit den informationen för tv-tittarna. Se nedanstående tweets:


Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten