”Ministerns uttalande är korrekt”: SVT tar ställning för Farmanbars (S) påstående om elpriset

SVT Aktuellt 2022-07-26

Efter energiminister Khashayar Farmanbars (S) uppmärksammade medverkan i SVT Aktuellt häromveckan, där han oemotsagd fick påstå att franska elkonsumenter betalar fyra gånger mer än svenska elkonsumenter, tar nu SVT ministern i försvar. 

I ett mejlsvar till tidningen Samhällsnytt skriver SVT


Tack för mejlet!


Efter sändningen i tisdags har redaktionen varit i kontakt med energiminister Farmanbars pressekreterare och fått till svar att energiministern syftade på de senaste månadernas spot-pris på Nord Pool där den dagliga handeln med el görs, och inte de franska konsumentpriserna.


Vid en snabb koll ser man att ministerns uttalande är korrekt, därför rättade vi inte. Det hade dock varit bra om vi preciserat att vilket elpris ministern syftade på.


http://www.nordpoolgroup.com/en/maps/#/nordic


Statistiken på Eurostat är snitt på slutpris till kund där skatter (Sverige) och subventioner (Frankrike) är medräknade men den statistiken är antingen från hösten 2021 eller första kvartalet 2022 och är alltså före, eller till stor del före, tidpunkten då kriget bröt ut den 24 februari. Alltså gammal statistik.


Mvh,
Judit Ek
Tf Ansvarig utgivare SVT Nyheter”


Det återstår att se hur oppositionen reagerar på SVT:s ställningstagande. Moderaternas närings- och energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin har anklagat Farmanbar för att ”fara med osanning” och Kristdemokraterna har anmält ministern till Konstitutionsutskottet. Detta tillsammans med det faktum att det endast återstår 40 dagar till valet gör SVT:s ställningstagande extra anmärkningsvärt.

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi