”Talande tystnad” från SVT och Sveriges Radio efter Kalibers fotknölssågning av energiministern

Sveriges Radios program för ”grävande journalistik” Kaliber har i veckan fullständigt ”dragit ner brallorna” på regeringen – och energiministern Khashayar Farmanbar i synnerhet. 

På punkt efter punkt granskas och avslöjas regeringens och ministerns felaktiga påståenden (vi väljer att inte kalla det för ”lögner” även om det ligger nära till hands). 

Farmanbars, men även Magdalena Anderssons, tal om ”Putin-priser” som ensam förklaring till de höga elpriserna motsägs klart och tydligt i reportaget. Minst lika viktigt, eller viktigare, är att planerbar elproduktion har lagts ner i södra Sverige – dels kärnkraft, men också kraftvärmeverk. Och detta har att göra med politiska beslut.

Den förtida avvecklingen av kärnkraft (fyra nedlagda kärnkraftsreaktorer) berodde inte på bristande lönsamhet, som regeringen och energiministern envist hävdar. I vart fall inte om man ska tro Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg, som i uttalade sig så här i SVT förra året:

”Beslutet var Vattenfalls, men jag kan också konstatera, hade vi inte haft effektskatten som vi hade 2015 så hade vi inte tagit det beslutet.”

I Kalibers reportage nämns också Energiforsks omtalade rapport. Enligt rapporten skulle elpriserna i höstas varit mellan 30 och 45 procent lägre om kärnreaktorerna fortsatt producera el, allt annat lika. 

När energiministern intervjuades om Energiforsks rapport i Dagens Industri hänvisar han till en annan rapport som han menar ger en annan bild. Men när Kaliber granskar energiministerns påstående visar det sig att ministern inte alls har läst någon rapport som visar att Ringhals nedläggning inte påverkade elpriserna. Enligt ministerns pressekreterare har han istället hämtat uppgifterna från en debattartikel.

I reportaget backar Khashayar Farmanbar också från sitt tidigare uttalande att inom två år förbättra överföringen i elnätet så att elkonsumenterna märker skillnad i pris – och tonar ner löftet till en förhoppning. 

Energiministerns löfte om att det ska finnas vindkraftverk till havs inom två år kommer också på skam. Enligt Svenska Kraftnät handlar det snarare om år 2030, medan branschorganisationen Svensk Vindenergi talar om 2028 och framåt.

Men trots det anmärkningsvärda i de uppgifter som Kaliber avslöjar har inget av Sveriges Radios dagliga nyhetsfördjupningar valt att rapportera om saken, något Näringslivets Medieinstitut var först med att kritisera

Vi kan också konstatera att inte heller statstelevisionen tycks ha rapporterat om Kalibers avslöjanden. 

Energifrågan är viktig för många väljare – inte minst efter vinterns höga elpriser. Därför framstår det som direkt oprofessionellt och slött att skattefinansierade ”public service” inte resolut följer upp Kalibers reportage och ställer ansvariga ministrar till svars.

---

Relaterat:

Var är journalistiken ni utlovar, SVT?

Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten